EINDHOVEN – De Britse zanger Jonathan Jeremiah is aan een zegetocht bezig langs de Europese poppodia. In een uitverkochte Effenaar in Eindhoven laat de zoetgevooisde zanger horen wat hij in huis heeft.

Jonathan Jeremiah breekt in 2011 stilletjes door met zijn debuutalbum A Solitary Man, hoewel de release van het album relatief geruisloos verloopt. Maar met de steun van enkele radiostations weet Jeremiah zich met zijn muziek in de kijker te spelen en ervoor te zorgen dat het Nederlandse publiek hem langzaam maar zeker omarmt.

Voordat de zanger het podium betreedt, mag de jonge singer-songwriter Yori Swart eerst haar lieve liedjes aan de volle Effenaar laten horen. Enkel gewapend met een akoestische gitaar brengt de blondine met haar fluisterstem het er goed van af. Op een hoger volume wordt de volle potentie van haar vocalen pas echt hoorbaar.

Haar Britse collega moet het ook hebben van zijn lieve liedjes. Met zijn uitgekiende mix van akoestische pop en soulballads mag het debuut van Jonathan Jeremiah gerust gerekend worden tot zwijmelmuziek. Niet onnodig klef of suikerzoet, maar wel aan de brave kant en op enkele momenten zelfs ronduit tam.

Uitdagingen

Toch is het begin van de show erg overtuigend. Met zijn meest jazzachtige stukken aan het begin biedt Jeremiah enige muzikale uitdagingen. De Instrumentale stukken van de trombonist zijn een plezier om naar te luisteren. Jeremiahs aangename warme stemgeluid klinkt als een meer soulvolle variant van Eddie Vedders vocalen.

Dit met wat karakteristieken van Cat Stevens en Ray LaMontagne. Samen met zijn begenadigde band speelt hij keurig het merendeel van zijn album, plus een paar andere nummers, al kakt het optreden in de tweede helft genadeloos in. Met een beter afgewogen setlist zal Jonathan Jeremiah toekomstige shows beslist langer interessant weten te houden.

Jonathan Jeremiah in Effenaar