AMSTERDAM – COC Nederland wil dat de concerten die de Jamaicaanse reggaezanger Sizzla dit weekend geeft in Nederland geen doorgang zullen vinden. De zanger zou haat zaaien jegens homo’s.

Dat meldt de homobelangenorganisatie.

De omstreden Jamaicaan treedt dit weekend op in Amsterdam (Melkweg), Rotterdam (Heidegger) en in Groningen (De Oosterpoort). Zijn anti-homoteksten schoten bij COC in het verkeerde keelgat, dat oproept de concerten af te blazen.

"In ons land mag geen plaats zijn voor artiesten die oproepen om homo’s in brand te steken en ze door het hart te schieten", zegt Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland. "We doen een dringend beroep op de organisatoren om afstand te nemen van deze homohater en om zijn concerten te annuleren."

Verkeerd

Benjamin van Es van de jongerenorganisatie Expreszo is evenmin blij met de komst van Sizzla. "Door een homohater als Sizzla te laten optreden geven ze een verkeerd signaal aan homojongeren in Nederland en in Jamaica, waar Sizzla vandaan komt", verwijt hij de organisatoren.

De betreffende popzalen en concertorganisatoren Jazz And Jamm Entertainment en Mojo Concerts brengen een gezamenlijk statement naar buiten, waarin zij laten weten "de ontstane ophef" rondom de optredens van Sizzla te betreuren, maar wel "grote waarde aan de vrijheid van meningsuiting" te hechten.

Geschrapt

"Wij erkennen dat Sizzla in het verleden teksten heeft gezongen die omstreden zijn. De artiest heeft betreffende nummers echter al jaren geleden van zijn repertoire geschrapt", stellen de organiserende partijen. Sizzla’s teksten zouden volgens hen niet aanzetten tot haat of geweld of anderzijds in strijd met de wet zijn.

Ook verwijzen de organisatoren naar de zogenaamde Reggae Compassionate Act (RCA), een verklaring die belangrijke Jamaicaanse artiesten – waaronder Sizzla – in 2007 ondertekend hebben. In dit document verklaren de artiesten enkel "een boodschap van liefde" te uiten en niet aan te zetten tot haat tegen bepaalde groepen.

Ongeloofwaardig

COC noemt die verklaring "ongeloofwaardig", omdat Sizzla volgens de organisatie in hetzelfde jaar nog een nummer maakte waarin hij zingt over geweld tegen homo’s. In het gewraakte nummer Nah Apologize roept Sizzla op homo’s dood te schieten en te verbranden.

Sizzla schreeft dat nummer nadat hij vanwege zijn homofobe teksten niet meer welkom was in Groot-Brittannië. COC stelt dat Jamaica "één van de meest homovijandige landen te wereld" is en verwijt Sizzla mee te doen aan die "haatcultuur". Begin 2012 verscheen Sizzla’s nieuwe album The Chant.


Sizzla - Nah Apologize (2007)