AMSTERDAM – Oppositiepartijen GroenLinks en SP willen opheldering over de ontslagvergoeding van zeven ton die voormalig Buma/Stemra-topman Cees van Rij kreeg toegewezen.

Dat meldt GroenLinks.

Kamerleden Mariko Peters (GroenLinks) en Jasper van Dijk (SP) hebben schriftelijk vragen opgesteld voor staatssecretaris Fred Teeven omtrent de zogenaamde "oprotpremie" die van Van Rij krijgt uitgekeerd door de auteursrechtorganisatie.

Het ontslag van Van Rij is buiten de ledenvergadering om gebeurd. Peters: "Ik wil van de staatssecretaris weten of hij het wenselijk vindt dat deze vergoeding betaald wordt van de middelen van de leden van Buma/Stemra, die geen invloed hebben gehad op de vaststelling ervan."

Verergeren

"Buma/Stemra beweert dat de inkomenspositie van hun auteurs zo onder druk staat en dat extra toezicht dat zou verergeren", vervolgt het Kamerlid. "Dat staat in schril contrast tot de manier waarop Buma/Stemra zelf met geld omgaat."

"Buma/Stemra zegt keer op keer dat ze opkomt voor haar leden en spreekt namens auteurs, maar als het er op aan komt negeert het bestuur de wensen van haar leden en smijt ze met exorbitante ontslagvergoedingen", aldus Peters.

Terugvorderen

GroenLinks en SP willen onder meer van de staatssecretaris weten waarom de directeur juridische zaken zijn functie neerlegde en of de omstreden ontslagvergoeding in zijn geheel of gedeeltelijk terug te vorderen is.

Ook willen de partijen een stokje steken voor een vergelijkbare ontslagvergoeding van voormalig bestuurslid Jochem Gerrits, die in 2011 in opspraak kwam. De ontslagvergoeding van Van Rij is controversieel gezien de publieke taak van Buma/Stemra en de dalende inkomsten in de muziekindustrie.