AMSTERDAM – Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra had het ontslag van juridisch directeur Cees van Rij moeten laten verlopen via de ledenvergadering, maar erkent dat dit niet gebeurd is.

Dat meldt Buma/Stemra tegen muzieksite 3VOOR12.

Het is statutair vastgelegd dat directieleden van de rechtenbeheerder benoemd en ontslagen moeten worden door de ledenvergadering, op voordracht van het bestuur. "De ledenvergadering zal niet betrokken worden bij deze zaak", meldt Buma/Stemra nu.

In 2010 kozen de leden van Buma/Stemra (auteurs, componisten en muziekuitgeverijen) nog voor twee directieleden. Na het vertrek van Cees van Rij is Hein van der Ree de enige directeur van de auteursrechtenorganisatie. De positie van Van Rij wordt niet opgevolgd, blijkt nu.

'Oprotpremie'

Cees van Rij was tot juli 2011 directeur juridische zaken, maar stapte plotseling op. Hiervoor ontving hij een ontslagvergoeding van 700.000 euro. Deze vergoeding is nooit getoetst door een rechter, schrijft 3VOOR12, dat de bonus van zeven ton "een ordinaire oprotpremie" noemt.

"Buma/Stemra heeft het initiatief genomen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen", reageert de auteursrechtenclub. "Vervolgens hebben partijen overeenstemming bereikt over een beëindigingsovereenkomst. Er zijn afspraken gemaakt overeenkomstig de opgebouwde rechtspositie van Cees van Rij."