AMSTERDAM – Na twee EP’s en een album met Franse, Duitse en Engelse teksten is de Nederlandse groep Le Le terug met Partytime, de tweede volwaardige plaat.

"We zijn niet volwassen, maar een stuk volgroeider nu", vertelt Le Le aan NU.nl.

Le Le bestaat uit Pepijn Lanen (alias Faberyayo van De Jeugd Van Tegenwoordig), Pieter Janssen (Piet Parra) en Rimer Veerman (Rimer London) en bestaat inmiddels meer dan vijf jaar. Maar hoewel de groep van de hit Skinny Jeans niet altijd even actief is, was het nooit de vraag of de tweede plaat er überhaupt zou komen.

"’Zijproject’ zou afdoen aan wat het is. Het is een heel project", aldus Janssen. "Omdat iedereen ook andere dingen doet is het niet heel erg als er eens een paar maanden geen vooruitgang in zit", vervolgt Lanen. De leden zaten niet stil: Janssen werkte met onder andere Rockwell en Veerman bracht afgelopen jaar zijn debuutplaat uit.

"Eigenlijk zou Marble, onze laatste EP, al een album worden, maar dat is uiteindelijk heel snel gegaan en niet gelukt", vertelt Janssen. "We hebben ook helemaal geen promotie gedaan toen en vertrouwden op het (inter)net." Maar omdat het allemaal toch een beetje tegenviel, moest er voor Partytime een echte release komen.

Scheet

Het releasefeestje zit er inmiddels op, maar de komende tijd zal er genoeg te doen zijn rondom de plaat. "We hebben met Marble toen helemaal niets gedaan rondom de release of zo en gingen in plaats daarvan gepionierd in een betaalde download en dat is een beetje een natte scheet in een zwarte boxershort gebleken", aldus Lanen.

Wat meteen opvalt aan Partytime is dat Frans en Duits ditmaal achterwege zijn gelaten. Lanen: "Het begon eigenlijk zo dat we EP’s in verschillende talen wilden opnemen, maar uiteindelijk is Flage toen een album geworden met van alles wat."

Verwarrend

"Ik wilde in het begin ook geen dingen in het Nederlands opnemen, omdat ik dat al deed met De Jeugd en bang was dat het verwarrend zou worden", erkent de rapper. "Toen zijn we dus in het Duits, Frans en Engels begonnen, al was ik voor dat laatste ook wel angstig."

"Maar uiteindelijk hebben we in een gekke bui ook Nederlandse dingen opgenomen. Nu kwamen Frans en Duits eigenlijk gewoon niet meer ter sprake. Het was leuk om met maar een beetje kennis van een taal iets proberen te maken. Dat gekut had wel zijn charme."

Uniform

Het maakt de plaat als geheel in ieder geval meer coherent, vindt ook het drietal. Lanen vertelt dat hij tekstueel gezien al dan niet onbewust ook wat meer in dienst van het grotere plaatje is gaan werken. "Het schrijfproces is wat uniformer geworden. Ik kan wat makkelijker en helderder ergens een nummer van maken."

Achter een aantal nummers gaan nog altijd bijzondere anekdotes schuil. Lanen: "Sexual Hair ontstond toen ik in Hollywood opnam met Switch (dj en platenproducer van onder meer M.I.A., red.) en een rappende Andy Milonakis (komiek en acteur, red.)."

Teruggestolen

"We dachten toen dat het nummer het helemaal zou worden, maar uiteindelijk is er niets mee gebeurd en heb ik het idee teruggestolen en opgenomen met een andere tekst", onthult hij. "We maken de muziek voor ons drieën", vult Janssen aan, die live vooral een grote rol speelt met live animaties en tekeningen.

Als het aan Le Le ligt gaan we ze de komende tijd vaak genoeg samen op een podium zien, concludeert Lanen. "Er komt zeker een tour aan en binnenkort ook een aantal festivals. Als de plaat straks dan goud is in Japan of zo, gaan we daar ook nog wel even heen."