AMSTERDAM – De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel voor aangescherpte toezicht op auteursrechtenorganisaties als Buma/Stemra.

Bestuurder Hans Kosterman zegt op Radio 1 blij te zijn met een "strak kwaliteitskader".

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie diende het wetsvoorstel in om auteursrechtenorganisaties transparanter te maken en zelfverrijking van bestuursleden tegen te gaan.

Kosterman meent dat dit laatste wel meevalt bij Buma/Stemra. "Er wordt soms vergeten dat we marktgeld beheren, terwijl erover gepraat wordt alsof het over publiek geld gaat", aldus Kosterman.

Klachten

Hij zegt eerder al gepleit te hebben voor een betere bestuursstructuur en een betere aanpak van klachten. "Dat was niet zoals het zou moeten zijn, maar daar wordt keihard aan gewerkt", verzekert Kosterman.

Rechthebbenden hadden voorheen weinig inzicht over de klachtenafhandeling bij Buma/Stemra, maar volgens Kosterman is dat binnenkort verholpen. "In juni komt er een nieuwe portal, waarin auteurs kunnen kijken hoever het met hun klacht is", legt hij uit.

Commotie

Teeven (VVD) kwam eind 2011 in actie tegen de Buma/Stemra, nadat er commotie ontstond naar de rol van bestuurslid Jochem Gerrits. Hij bood een componist hulp aan in ruil voor een vergoeding.

In februari kondigde de organisatie die auteursrechten beheert al aan te reorganiseren, waarbij het bestuur wordt gehalveerd.