AMSTERDAM - Kyteman en zijn orkest waren toe aan een nieuwe uitdaging en zijn daarom met een 'heel ander project' aan de slag gegaan.

Op de nieuwe plaat van de trompettist is voornamelijk klassieke muziek te horen, terwijl Kyteman bekend werd met hiphop en jazz.

"Het voelde goed, deze andere richting", vertelt Colin Benders, zoals Kyteman eigenlijk heet. "Het orkest was toe aan een nieuwe uitdaging, het speelde te makkelijk weg." Ook Benders zelf was toe aan iets nieuws. "We wilden iets doen waarmee we echt tot de kern van ons kunnen zouden komen. Dit was echt iets om je tanden in te zetten."

IJsland

De 25-jarige muzikant vertrok begin vorig jaar voor een maand naar IJsland om te werken aan het nieuwe album, dat eind deze maand uitkomt. "Dat was echt een speciale plek, een sprookjeseiland." Benders schreef nummers voor de plaat, die hij bij terugkomst in Nederland aan het orkest voorstelde.

"Dat was heel spannend, omdat - in tegenstelling tot het vorige album - het gehele orkest betrokken was bij het nieuwe project. Op The Hermit Sessions speelden zij enkel live de plaat, nu zaten we met z'n allen in de studio."

Dat de nummers de klassieke kant zouden opgaan, had Benders van te voren niet verwacht. "Het orkest heeft heel erg bijgedragen aan hoe de plaat is geworden. Tijdens het repeteren ging het steeds meer een andere kant op, dat is geleidelijk zo ontstaan."

Acht dagen

De trompettist had ook niet kunnen voorspellen dat jazz en hiphop, genres die volop waren te horen op Benders' debuutalbum The Hermit Sessions uit 2009, van de plaat zouden verdwijnen. "Ik ben waanzinnig blij dat we die keuze uiteindelijk hebben gemaakt. We hebben belachelijk veel tijd in dit project gestoken. Ik ben er zeven dagen per week, voor mijn gevoel acht dagen, mee bezig geweest."

Benders gaat in april beginnen aan een toer met The Kyteman Orchestra. Bijna alle optredens zijn al uitverkocht, maar dat legt naar eigen zeggen geen extra druk op de muzikant. "Ik vind het vooral leuk, ben ook heel benieuwd hoe dit project op een podium gaat werken. Ik denk dat als we een goeie show kunnen neerzetten, mensen nog meer gaan krijgen dan ze verwachten."

Nieuw project

Hoewel hij na de toer 'heel lang vakantie' wil nemen omdat hij anders 'waarschijnlijk instort', weet Kyteman vrijwel zeker dat hij weer een nieuw project aangaat met zijn orkest. Of de muziek daarbij ook weer de klassieke kant opgaat, is nog de vraag. "Voor hetzelfde geld wordt het een gabberplaat", grapt hij.