AMSTERDAM – De Amsterdamse synthpopband Lola Kite nam het tweede album I Start To Believe You zelf op. "Dat was op dit moment de beste methode", zegt zanger Keez Groenteman.

I Start To Believe You verschijnt iets meer dan een jaar na debuutalbum Lights. Het trio Lola Kite veranderde met de toevoeging van Jacco Gardner in een kwartet en nam dit keer het heft bewust in eigen hand. "Bij het opnemen is verder niemand anders betrokken geweest", vertelt Groenteman. "We hebben alles zelf gedaan."

"Tot het plaatsen van de microfoons aan toe", vervolgt hij. "Dan heb je misschien niet de perfecte akoestiek, maar neem je de partij wel met het juiste gevoel op." De opnamesessies vonden plaats in Zeeuws-Vlaanderen, waar Lola Kite vond wat in thuisstad Amsterdam meestal ver te zoeken is: rust.

Groeteman: "Geen vrienden, vriendinnen en feestjes, gewoon helemaal niks. Omdat er geen enkele afleiding is, kun je van elf uur ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds doorwerken." Bassist Jasper Verhulst: "We zijn welgeteld één keer uitgeweest, in de Lachende Eland."

Gevraagd naar de meest bepalende instrumenten bij de totstandkoming van I Start To Believe You noemen Verhulst en Groeteman als eerste de Space Echo. Die gebruikte de band in ieder nummer. Beide mannen zijn verzamelaars van elektronische muziekapparatuur.

Karakteristiek

Zo heeft Groenteman een zeldzame Nederlandse synthesizers uit de jaren tachtig van het merk Syrinx in zijn bezit. "Die wordt niet in elk nummer gebruikt", zegt de zanger, "maar als hij wordt gebruikt heeft hij wel een hele belangrijke rol. Hij heeft een karakteristiek geluid dat in veel nummers de sfeer bepaalt."

Groenteman kwam de synthesizer bij toeval tegen. "Het is een klassiek Guus Geluk-verhaal. Een jaar of vijf, zes geleden was ik bij kringloopwinkel De Lokatie in Amsterdam-Oost en zag ik tussen de speelgoedauto’s en de kinderboeken die monofone synthesizer staan, zilverkleurig met heel veel zwarte knoppen."

Gekrijs

"Ik kende het merk niet. Er kwam een soort hels gekrijs uit, maar ik dacht wel: dit is iets bijzonders. Ik heb ‘m meegenomen voor het indrukwekkende bedrag van € 32,50, hij is ongeveer het honderdvoudige waard. Ik heb ‘m laten repareren en sindsdien heel veel gebruikt. Ik heb er echt een band mee."

Analoge synthesizers; I Start To Believe You staat er vol mee. Lola Kite vernoemde de plaat naar een liedje van Groentemans soloproject High The Moon, waarmee hij vorig jaar het album Into Outside uitbracht. "Ik vond dat een hele mooie titel", licht Verhulst toe.

Sfeer

"We hadden nog geen albumtitel dus toen dachten we: waarom zouden I Start To Believe You niet gewoon voor de Lola Kite-plaat gebruiken? We vonden het passen bij de sfeer van het album en bij de hoesfoto, die we al heel lang in gedachten hadden."

Meer nog dan bij anderen, moet de titel volgens Groenteman een gevoel bij de bandleden zelf opwekken. "Dat hoeft niet iets heel concreets te zijn. Het gaat er vooral om dat het voor ons iets suggereert en dat de mensen die de titel horen net als wij denken: het doet me iets, maar ik weet niet precies wat."