Katie Melua hamert op anti-downloadwet

AMSTERDAM – Na miljoenen verkochte platen met een inzinking als gevolg maakt Katie Melua zich stap voor stap klaar voor een volledige terugkeer. "Ik kan op dit moment nog geen volledig album schrijven, dat zou te heftig zijn", zegt ze tegen NU.nl.

In september 2010 moest Melua het bijltje er noodgedwongen bij neergooien. "Een combinatie van stress, druk en de fysieke overlast van het oneindige reizen zorgden voor een situatie die niet anders dan slecht kon aflopen", vertelt de populaire zangeres. "Het schrijfproces van mijn vorige plaat was ook ontzettend zwaar."

"Ik heb maandenlang in mijn ziel zitten schrapen, daar ben ik nu nog niet klaar voor. Uiteindelijk zal er wel een album verschijnen over de donkere periode een paar jaar terug, zodat ik alles een plaats kan geven, maar nu probeer ik het vooral rustig aan te doen."

Katie Melua zet haar eerste stap in de muziek in 2003, wanneer ze de single The Closest Thing To Crazy uitbrengt. Toch leert het grootste deel van de wereld haar een jaar later pas kennen, met het album Crawling Up A Hill. De hit Nine Million Bicycles bombardeert de Brits-Georgische vervolgens tot superster.

Orkest

Anno 2012 is Melua terug bij Mike Batt, de man die haar oorspronkelijk ontdekte en tekende op zijn eigen label. Het idee voor haar nieuwe album Secret Symphony ontstond toen ze vier jaar geleden optrad met een Duits orkest. "Ik wilde een plaat die focuste op een groot orkest en er bijna in dienst van is."

Onlangs opende Katie Melua een platenzaak in Amsterdam. Hoewel Melua jong genoeg is om tot de internetgeneratie te behoren, doet het haar deugd dat men daar in Nederland zo’n spektakel van maakt. "Net alsof je terug in de tijd gaat, maar ik vind het te gek."

Betalen

Maar of cd-winkels nu tot het verleden behoren of niet: je hoeft het wat de muzikante betreft absoluut niet te wagen om haar album zonder te betalen te downloaden. "Mensen betalen ook voor brood, eten en benzine. Waarom zouden ze niet voor kunst betalen? De artiest lijdt er ontzettend onder."

Katie Melua - Nine Million Bicycles (2005)"Straks houden we helemaal geen muziekindustrie meer over." Melua, in 2011 nog goed voor zo’n twaalf miljoen pond, download zelf alleen legaal en is van mening dat er zo snel mogelijk een anti-downloadwet moet komen. "De wet moet met een betere definitie komen wat betreft downloaden."

Frustrerend

"Er moet iets gebeuren om het te stoppen en snel. Het is frustrerend dat mensen dat verwarren met een inbreuk op hun privacy." Ze is een voorstander van de ACTA, een enigszins omstreden internationale handelsovereenkomst voor de handhaving van intellectueel eigendom.

"Toen ACTA in Polen ter sprake kwam, vlogen mensen de straat op om te protesteren en mede daardoor is die wet er uiteindelijk niet gekomen", weet Melua. "Maar dat is juist belangrijk. Mensen moeten afgeschrikt worden. Muziek is niet gratis."

Gevangenis

Dat jonge muziekliefhebbers eventueel achter de tralies of met een torenhoge boete eindigen lijkt Melua dan ook niet te deren. "Je moet realistisch denken: het is onmogelijk om elke downloader in de gevangenis te stoppen, dan is er natuurlijk geen houden meer aan."

"Als het in ieder geval maar duidelijk wordt dat het een strafbaar en verkeerd iets is." Duidelijke taal van de zangeres, die tussen neus en lippen door meldt zelf ook wel een iets gedownload te hebben, maar daar direct mee stopte toen ze zelf in de muziekindustrie terecht kwam. Nu is ze bang dat het ten koste gaat van de kwaliteit van muziek.

Verliefd

En dat terwijl ze juist nu de muziek opnieuw begint te ontdekken, zij het middels een album waarop ze nummers van andere artiesten een eigen interpretatie geeft. "Ik probeer met een kinderlijke onschuld naar het maken van muziek te kijken en ontdek waarom ik er in eerste instantie verliefd op ben geworden."

"De eerste paar optredens na mijn inzinking waren fantastisch. Juist toen ik mij besefte dat ik daarna mogelijk nooit meer op het podium zou staan, begreep ik waarom optreden zo fantastisch is. Toen wist ik: ik ben terug. Als ik alles overnieuw mocht doen, zou ik ook precies hetzelfde pad volgen."


Katie Melua staat op 19 oktober in HMH, Amsterdam.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie