AMSTERDAM – Poppodium Melkweg kondigt de tweede editie aan van het festival Helemaal Melkweg, een avond met muziek, film, literatuur en exposities. De tweede editie vindt plaats op 19 mei.

De eerste editie van Helemaal Melkweg, die in februari plaatsvond, werd goed bezocht en gaf directeur Geert van Itallie het vertrouwen dat er behoefte is aan een avond met veel verschillende cultuur. "De voorverkoop was wat moeizaam, maar we zagen dat veel mensen zich op het laatste moment lieten verrassen."

De bedoeling is dat Helemaal Melkweg vier keer per jaar wordt georganiseerd. Van Itallie is trots op de komst van hoofdact Staff Benda Bilili uit Congo. "Straatmuzikanten, vaak gehandicapt, die hele dynamische dansmuziek maken. Dat is zowel voor de wereldmuziekliefhebber als de algemene muziekliefhebber heel erg mooi om mee te maken."

"Daarnaast hebben we een nieuwe Nederlandse band, Rats On Rafts, een band die meer in de postpunkhoek valt en nu snel naam aan het maken is. Maar we hebben ook een band uit de tijd waar zij voor een deel weer op teruggrijpen, Victims Family, uit begin jaren tachtig."

Tweede editie Helemaal Melkweg (FaceCulture, 2012)

In de Filmzaal geeft radio-dj Marc Stakenburg een lezing. "Hij organiseert regelmatig muziekreizen door de Verenigde Staten, waarin hij bijvoorbeeld op zoek gaat naar de bakermat van de blues. Stakenburg gaat daarover presenteren en laat beelden zien."

Filmgeschiedenis

Daarnaast verzorgt musicus en filmrecensent Kevin Toma een livesoundtrack. "Speciaal voor deze editie van Helemaal Melkweg componeerde hij een nieuwe score bij Vertovs meesterwerk De Man Met De Camera, een icoon uit de filmgeschiedenis", zegt Van Itallie.

Hij hoopt dat de Helemaal Melkweg festivals een traditie gaan worden. "We willen echt dat mensen kennis maken met zaken waar ze normaal nooit een apart kaartje voor zouden kopen. Het doel is om vanuit nieuwsgierigheid bezoekers triggeren om cultuur te zien waar ze in eerste instantie zelf niet aan gedacht hebben."