AMSTERDAM – In Los Angeles organiseerde Jonathan Wilson jamsessies die werden bezocht door leden van onder andere Oasis, Pearl Jam en Maroon 5. "Iedereen was welkom voor de uitwisseling van ideeën", vertelt hij.

Singer-songwriter Jonathan Wilson (37) bracht vorig jaar met het album Gentle Spirit uit. Naast soloartiest en livemuzikant bij onder andere Elvis Costello, Jackson Browne en de rockband Wilco, is hij een veelgevraagd producer. Wilson vestigde zich in 2005 in Laurel Canyon, een noordelijke wijk van Los Angeles.

Nadat hij er als fervent verzamelaar van analoge apparatuur een eigen studio gebouwd had, vatte hij samen met The Black Crowes-zanger Chris Robinson het idee op om jamsessies te organiseren.

Die werden zo’n groot succes dat Wilson nu de eer toebedeeld krijgt verantwoordelijk te zijn voor de heropleving van Laurel Canyon, van oudsher een beroemde muzikale broedplaats door de aanwezigheid van onder andere Joni Mitchell, Crosby Stills & Nash, Carole King, Eagles en James Taylor.

Wilson had niet voorzien dat de ongedwongen bijeenkomsten zo’n impact zouden hebben. "Het is een eigen leven gaan leiden", zegt hij. In 2009 verhuisde Wilson zijn studio naar Echo Park, een andere wijk in Los Angeles. "Ik heb er lang naar moeten zoeken, maar het is een perfecte ruimte", vindt hij.

Passie

De verhuizing was een omvangrijke operatie, want wat ooit begon met één TASCAM-taperecorder – Wilson was 13 toen hij het ding kreeg – groeide in de loop der jaren uit tot een imposante verzameling analoge apparatuur. Van een Hammond-orgel en een Mellotron tot een ouderwetse mixtafel. "Het verzamelen is een passie", vertelt Wilson.

"Mijn collectie wordt almaar groter en groter. De druk om over te gaan van analoog op digitaal is groot, maar oordelend naar het resultaat geef ik de voorkeur aan tape. Digitaal opnemen is geschikt voor demo’s, maar platen moet je op tape opnemen." Wilson gebruikt zijn studio voor het opnemen van zowel zijn eigen muziek als die van anderen.

Combineren

De laatste vijf jaar hebben productieklussen de overhand gehad. "Ik heb veel albums geproduceerd en ben ook lang met mijn eigen plaat bezig geweest. Die twee combineren is altijd mijn droom geweest." De jamsessies zijn inmiddels verleden tijd.

Wilson is veel van huis, om te toeren met andere bands of met zijn eigen band. Doel is om zo snel mogelijk weer de studio in te duiken. "Ik wil me van alles en iedereen afsluiten. Alle projecten, bands en tours in de wacht zetten. Hopelijk in de herfst."