AMSTERDAM – Randy Newman stond de afgelopen jaren weer volop in de schijnwerpers, onder meer dankzij Toy Story 3. Nu keert hij voor drie shows terug naar Nederland. "Het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn", zegt hij tegen NU.nl.

Een ietwat pessimistische uitspraak van de inmiddels 68-jarige componist en muzikant, die normaal gesproken jonge van geest is. "Ik doe er alles aan om te voorkomen dat ik een chagrijnige oude man wordt", verzekert hij ons. Newman is dan ook nog lang niet uitgewerkt als het aan hem ligt. Behalve filmprojecten kijkt hij uit naar nieuw eigen werk.

"Ik breng in 2013 een nieuw soloalbum uit", vertelt hij. "Daarnaast wil ik de Songbook-serie completeren met een derde deel. Het lijkt me mooi om er een trilogie van te maken." De naam Randy Newman zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar zijn muziek is aanwezig in het huis van nagenoeg alle gezinnen met kinderen.

Zo componeerde hij stukken voor alle Toy Story-films, A Bug’s Life, Meet The Parents en meer. Daarnaast bracht Newman elf studioalbums uit. Tussen de vorige twee platen van de muzikant zat een kleine tien jaar. Harps And Angels, zijn laatste album, kwam vier jaar terug uit.

Eminem

De muzikant werkt tegenwoordig weer met plezier aan nieuwe muziek. "Er liggen al veel ideeën klaar. Op het moment haal ik ook veel inspiratie uit muziek die de afgelopen jaren uitgebracht is. Artiesten als Kanye West en Eminem zijn belangrijk geweest voor de manier waarop wij naar het schrijven van teksten kijken."

"Daarnaast is ironie in teksten een belangrijke pijler geworden. Daar ben ik blij om, na al die jaren." Daarnaast is de Songbook-serie, of volledig The Randy Newman Songbook Vol. 1 en 2, ook belangrijk voor het proces. "Voor die collecties zijn we door een ontzettende stapel muziek gevlogen, dat werkt erg inspirerend."

Gretigheid

"Op een zekere manier beoordeel ik mijzelf wanneer ik oude liedjes terugluister en dat levert gretigheid op. Ik ben er trots op dat ik in al die jaren geen knieval heb moeten maken om het grote publiek te bereiken. Er is een zekere mate van kwaliteit die altijd aanwezig is."

Randy Newman - Short People (1978)"Dat gegeven maakt het ook makkelijker om bepaalde nummers over te slaan tijdens de liveshows. Ook al zou ik die wel graag willen spelen." Korean Parents en Piece Of The Pie bijvoorbeeld, twee prijsnummers en tevens Newmans favorieten van zijn laatste album, komen live nagenoeg nooit voorbij.

Conservatief

Ook ontbreken ze op het vorig jaar verschenen album Live In London, compleet met orkest. "Het publiek is conservatief en heeft daar geen zin in. Dat begrijp ik wel", verklaart hij. "Toch haal ik nog altijd ontzettend veel plezier uit de liveshows."

"Na al die jaren kan ik nog steeds niet onder woorden brengen hoe het precies voelt om op het podium te staan en wat voor voldoening het oplevert, maar ik ben een gelukkig man als ik daar sta met de mensen voor me. De finishlijn is dan ook nog lang niet in zicht wat mij betreft."
 

Randy Newman staat op 10 maart in Vredenburg, Utrecht, op 12 maart in Carré, Amsterdam en op 24 maart in 013, Tilburg.