ROTTERDAM – Gitarist James Burton (72) maakte van 1969 tot 1977 deel uit van de band van Elvis Presley en doet dat woensdagavond weer tijdens Elvis In Concert. "Ik vind het geweldig", zegt hij tegen NU.nl.

Elvis Presley overleed 35 jaar geleden, maar in Ahoy komt hij woensdagavond weer even tot leven. Elvis In Concert is een ambitieus eerbetoon, gebracht door zijn muzikanten van weleer, die mee zullen spelen met de beelden van Presely op een kolossaal scherm. "Geloof me, dit is de op één na beste show van Elvis die je te zien kunt krijgen", zegt James Burton.

Hij was Presleys gitarist van tot aan diens overlijden. "We spelen zoveel geweldige liedjes. Met veel echte muzikanten en de echte zangeressen van destijds. Elvis zingt mee vanaf het scherm. Het resultaat is zo geweldig. Het is net alsof hij bij ons op het podium staat. Doe je ogen dicht en hij is daar. Echt."

Dat ontroert het publiek en de muzikanten op het podium, bekent Burton. "We missen hem nog iedere dag. Achter de schermen praten we vaak over Elvis, zelfs met andere muzikanten doen we dat vaak. Ik heb recent met Tom Jones gewerkt, een fan en een hele goede vriend van Elvis. Ook met Tom praatte ik vaak over hem. Met deze tournee vieren we zijn leven."

Opkijken

Dat blijft bepaald niet onopgemerkt, want de tournee doet dit voorjaar in heel Europa kolossale arena's als Ahoy aan. Vorig jaar trok de karavaan ook al naar Ahoy en destijds raakte de immense poptempel uitverkocht. "We spelen een paar andere nummers, liedjes die we niet eerder hebben gedaan. Fans zullen ervan opkijken. Ik kan niet wachten."

De beelden van Elvis Presley op het kolossale scherm zijn overigens niet afkomstig van een optreden, maar van meerdere concerten. "Vijf verschillende om precies te zijn", weet Burton. "De variatie is daardoor geweldig. We doen intieme ballades en rock-‘n’-roll. Bij Suspicious Minds staat de zaal op zijn kop, bij Hound Dog net zo."

Vliegtuigen

Burton haalt herinneringen op. "We vlogen in die tijd met drie vliegtuigen. Colonel Parker had er een, de band had er een en Elvis had er een." Lachend: "We vliegen tegenwoordig niet meer in ons eigen vliegtuig, nee. We zijn vooral heel vaak en lang in Europa, ik ben meer hier dan thuis. Ik zou eigenlijk eens moeten overwegen hier een huis te kopen."

Elvis Presley - Suspicious Minds (Live, 1970)Aan Presley tipt niemand, maar Burton zelf heeft ook een geweldige carrière achter de rug. In 1969 begon hij te werken met The King, daarvoor werkte hij al met Frank Sinatra. De gitarist speelde ook met Bruce Springsteen, Nat King Cole, Ricky Nelson, The Beach Boys, The Monkees, George Harrison en zei zelfs een keer nee tegen een aanbod van Bob Dylan.

Verhalen

Toch staat zijn leven nu, vijfendertig jaar later, nog altijd in het teken van één iemand: Elvis Presley. "Het was geweldig om destijds met hem muziek te maken", verklaart Burton, die slechts praat in superlatieven. "Elvis was een geweldige vent. Hij vertelde heerlijke verhalen en vond het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin had. Je wilde bij hem zijn."

Had Elvis nog geleefd, dan had hij zeker nog muziek gemaakt, stelt Burton. "Hij kon niet zonder, net als ik. Ik denk dat hij gospel had gezongen. En hij had absoluut nog opgetreden, want daar hield hij van. Op een podium staan met geweldige liedjes. Die liedjes komen wij nu spelen. Dat is heerlijk. Ik hoop dat we dit nog lang mogen doen."


Elvis In Concert staat woensdag 7 maart in Ahoy, Rotterdam.