AMSTERDAM – De Spaanse flamencogitarist Tomatito, na Paco Peña de grootste ster in het genre, treedt vrijdag op in Carré. Daar draagt hij een opvallende boodschap uit. "Vasthouden aan tradities is gevaarlijk."

Tomatito staat al jaren aan de top van de flamenco. Zijn echte naam is José Fernández Torres, hij komt uit Almería in Zuid-Spanje, werd ontdekt door meestergitarist Paco de Lucia en speelde achttien jaar lang met de legendarische zanger Camarón de la Isla, die in 1992 overleed. Maar terugkijken wil hij nauwelijks.

Voor de briljante gitarist Tomatito, die naar Carré komt met danseressen en vocalisten, geldt maar een ding: de toekomst. "Ik zoek, zoek en zoek naar de grenzen. Er zijn veel mensen die in dit genre niet willen dat we nieuwe invloeden van buiten halen. Zij houden vast aan de tradities, op een statische manier. Dat is gevaarlijk."

"Als er geen invloeden van buiten bijkomen houdt ons genre het geen eeuwen meer vol. Deze puristen doen alsof het genre afgelopen is, zij kijken alleen nog achterom. Het is alsof die puristen bij een station zijn uitgestapt en niet meer weten hoe de trein verder rijdt. Ik zit nog wel in die trein en vindt de komst van jongeren in flamenco juist mooi."

Bewijs

"Ook meisjes van vijftien die beginnen met zingen: prachtig! Ik ga met de tijd mee. Ook in Nederland komen jongeren naar me kijken, dat is het bewijs." Tomatito speelde in zijn indrukwekkende carrière samen met popsterren als Frank Sinatra, Elton John, Neneh Cherry en jazzhelden als Chick Corea.

Grote namen die zijn flamenco nuevo ook beïnvloeden, stelt Tomatito. "De puristen komen ook naar mijn concerten kijken, hoor. Maar zij weten wel dat ik vrij ben, dat ik me niet alleen maar in het nauwe cirkeltje van de flamenco beweeg. Ik speel ook op jazzfestivals, op wereldmuziekfestivals, op gitaarfestivals. Ik zit niet opgesloten."

Kans

"Ruzie is er niet, ik kan gewoon over straat en heb ruzie met niemand op deze wereld. Maar het is de dictatuur van tradities die regeert. Jongeren zouden veel meer de kans moeten krijgen." Noten lezen kan Tomatito niet, het alsnog leren is voor hem absoluut geen ambitie. De gitarist uit Spanje speelt compleet op gevoel en doet dat virtuoos.

Dat is onder meer te horen op Anthology, de indrukwekkende dubbel-cd uit 2008 waarop het beste werk uit zijn muzikale carrière is verzameld. "Ik ben bezig met een nieuw album, want ik ga door tot mijn dood. Een leven op kantoor? Monotoon en vervelend. Ik wil vrij zijn. En muziek geeft me deze vrijheid."


Tomatito staat op vrijdag 9 maart in Carré, Amsterdam en op 23 maart in Muziekgebouw, Eindhoven.