AMSTERDAM – De dagkaarten voor de Pinkpop-maandag zijn uitverkocht. Bruce Springsteen is dan afsluiter. "Mensen stonden weer overal in de rij voor kaartjes", aldus festivalorganisator Jan Smeets. "Alleen nu staan ze in de rij te twitteren."

Eerder op de middag leek het er al op dat de laatste dag van het driedaagse popfestival in Landgraaf uitverkocht was, vanwege een storing bij de kaartverkoop in België. "Het systeem was vastgelopen, dus ineens sprongen allemaal Belgen in de auto om bij een postkantoor over de grens kaarten te kopen", vertelt Smeets zaterdag tegen NU.nl.

Kort na 13.00 uur zijn weer nieuwe kaarten vrijgegeven, maar die zijn inmiddels verkocht. In Duitsland verliep de verkoop een stuk voorspoediger, ondanks dat Springsteen datzelfde weekend optreedt in het nabij gelegen Keulen. "De kaarten die we voor Duitsland beschikbaar gesteld hadden waren binnen vijf minuten weg", zegt de organisator.

Terugkijkend op ticketverkopen van de afgelopen jaren, trekt Smeets zijn conclusies. "Bruce Springsteen en Coldplay waren de grootste headliners wat kaartverkoop betreft", erkent hij. Ook dagkaarten van zaterdag en zondag alsmede passe-partouts zijn dit jaar weer erg in trek, meldt Smeets. "De kaartverkoop gaat even hard als in 2009 en 2010."

Rijen

Bij de fysieke verkooppunten zijn echter her en der nog enkele kaarten voor Pinkpop-maandag beschikbaar. Ze zien de entreebewijzen echter minder snel de deur uitvliegen dan in 2009, toen Springsteen ook op Pinkpop stond. "Er stond vanmorgen wel een gezellige rij", zegt een verkoopmedewerker van platenzaak Music Machine in Sittard.

Ook bij muziekwinkel Satisfaction in Heerlen, een populair verkooppunt voor Pinkpop-kaarten, was het dit jaar aanzienlijk minder druk dan in 2009. "De mensen druppelen binnen voor de laatste kaarten", aldus een medewerker. "Maar vanochtend stonden er toch zo’n honderd man voor de deur, dus we zijn eerder opengegaan."

Capaciteit

In totaal zijn er 50.000 weekendkaarten beschikbaar voor Pinkpop en nog eens 20.000 losse dagkaarten per festivaldag. Dat is de maximale capaciteit, maar bij 60.000 bezoekers per dag vindt Smeets dat het festival al uitverkocht is. "De laatste zes jaar is Pinkpop meer dan uitverkocht, maar er zijn nooit 70.000 man."

Toen Bruce Springsteen in 2009 te zien was op Pinkpop met The E Street Band, vierde het festival zijn veertigste verjaardag. Inmiddels is saxofonist Clarence Clemons overleden. Afgelopen vrijdag verscheen Springsteens zeventiende studioalbum Wrecking Ball, waarop Clemons op twee nummers te horen is.