UTRECHT – Hoewel de band het stempel nog met zich meedraagt, is Autumn al jaren niet meer de gothic-metalband die het vroeger was. "Geen van de huidige bandleden luistert naar gothic-metal", biecht gitarist Mats van der Valk op.

Dat is duidelijk te horen op het recente album Cold Comfort. "Als ex-gothic-metalband loop je tegen vooroordelen aan. Mensen hebben een bepaalde verwachting van wat ze zullen gaan horen. We stuiten nog wel eens op onbegrip wanneer we hier niet aan die verwachting voldoen. Buiten de gothic-metalscene is men vaak aangenaam verrast."

"Ons geluid is wat alternatiever geworden", denkt hij. "De nummers op dit album zijn iets organischer ontstaan. We zijn bijvoorbeeld nogal gek op een bepaalde opbouw. Couplet, refrein, bruggetje. Echte rocksongs, zeg maar. Nu dachten we: Als een nummer daar van afwijkt en het duurt zeven minuten, maar het is wel een goed nummer, dan is dat prima."

"Het is een risico om je vaste format te laten varen. Over het algemeen mogen we niet klagen over de reacties uit Nederland, maar in het buitenland lijkt men ons beter te begrijpen. Misschien is het zo dat je in eigen land gewoon wat dikkere muren te doorbreken hebt en loopt een Duitse band hier in Duitsland ook tegenaan."

Smaak

"Geen van de huidige bandleden houdt van gothic-metal. Ooit zijn we zo begonnen, maar inmiddels zijn er andere mensen in de band gekomen met een andere smaak. Dat hoor je. Toen onze vorige zangeres stopte, hebben we sowieso overwogen er helemaal mee te stoppen, een nieuwe band op te richten en met een zanger verder te gaan."

"Als Marjan (Welman, red.) zich niet bij ons had gemeld, was dat waarschijnlijk ook gebeurd. Voor anderen leek het een logische stap. Je zangeres stapt op, dus je zoekt een andere. Voor ons was dat niet vanzelfsprekend, maar Marjan was zó overtuigend met haar fantastische stem en haar fantastische persoonlijkheid."

Voortbestaan

"Het voortbestaan van Autumn heeft aan een zijden draadje gehangen. Bij eerdere wisselingen in de band dachten we geen seconde aan stoppen. Alleen lukte het met de mensen van toen niet om het naar een hoger plan te tillen. Door de jaren heen heeft zich de ultieme line-up gevormd. We hebben dezelfde ideeën over muziek."

Autumn - The Scarecrow 

"Naast Autumn hebben we allemaal een baan. We zijn semiprofessioneel. Daarmee wil ik zeggen dat we onze zaken echt wel voor elkaar hebben. We geven een degelijke show en daar verdienen we geld mee, wat we grotendeels ook weer investeren, maar we zetten ‘s morgens allemaal de wekker om naar het werk te gaan."

Lijken

"Als ik voor mezelf spreek, wil ik dat graag zo houden. Als ik ‘s morgens de wekker zou moeten zetten om muziek te maken, zou de lol er snel af zijn. Vroeger had ik wel de ambitie om professioneel muzikant te worden, maar eigenlijk is het een wereldje dat ik helemaal niet leuk vind. Als je beroepsmuzikant bent, moet je soms over lijken gaan."

"Ik hou van muzikanten, fans en het creatieve gebeuren, maar minder van de business. Natuurlijk plukken wij bij de gedreven mensen van Metal Blade Records ook de vruchten van het hebben van een platenmaatschappij. Helaas heb je ook vaak te maken met mensen die domweg in dezelfde klasse BMW willen blijven rijden. Dat heeft voor mij niets met muziek te maken."

Creativiteit

"De veranderingen vind in de muziekwereld vind ik positief. Er kan in de toekomst weer een scene ontstaan waar het geld daadwerkelijk bij de artiest terecht komt. Meer moeten doen met minder is echter goed voor de creativiteit. Het is keihard werken om op te vallen tussen alle anderen."

"Maar als je het goed doet, kun je als band op eigen kracht draaien en ben je minder afhankelijk van grote bazen", is zijn mening. "Natuurlijk kan het combineren van een baan en een band ook lastig zijn. We zijn met z’n zessen. Als je op tour wilt, geeft het een hoop gedoe om alle agenda’s kloppend te krijgen."

Mazzel

"We hebben wel mazzel gehad. Twaalf jaar geleden waren we een van de eerste female-fronted metalbands. Hierdoor hebben we naamsbekendheid gekregen. We maken nu heel andere muziek, maar als we nu zonder naamsbekendheid zouden beginnen, zouden we wellicht niet het succes hebben gehad dat we nu hebben."

"Als band hebben we gedaan wat we wilden doen. We hebben getourd in binnen- en buitenland, videoclips gemaakt, op grote festivals gespeeld en vijf albums gemaakt. Als dat zo doorgaat, is iedereen daar dik tevreden mee. We halen eruit wat eruit te halen is. Dat is meer dan de meeste bands kunnen zeggen. Dat pakt niemand ons af."