ROTTERDAM – De Noord-Ierse band Snow Patrol schotelt het publiek tijdens de eerste van twee avonden dat het in Ahoy staat meteen een indrukwekkend intiem concert voor.

Binnen tien minuten waren alle kaartjes voor het eerste optreden van Snow Patrol in Ahoy uitverkocht. Ook de tickets voor de tweede show vlogen vervolgens in recordtempo weg. "Dit zijn de twee grootste shows die we ooit op het Europese vasteland gaven", vertelt zanger Gary Lightbody tijdens de aftrap van de eerste show een in Ahoy.

De gelukzalige grijns op zijn gezicht spreekt tegelijkertijd boekdelen. Dit is voor de band al net zo'n bijzondere avond als voor de toeschouwers en het zoveelste wapenfeit in het succesverhaal van Snow Patrol wordt beloond met een groots optreden vol intieme momenten.

Want uiteraard wordt er ook gerockt, maar de nadruk ligt toch echt op de handvol ballades die in Nederland zo geliefd zijn. Tijdens de eerste van twee shows in deze poparena komen deze rustige liedjes opvallend goed uit de verf. De aanstekerballade Run is prachtig, net als het bijna stil vallende duet Set Fire To The Third Bar.

Emoties

Chasing Cars, de single die er in 2005 voor zorgde dat Snow Patrol in Nederland doorbrak, wordt intens fanatiek meegezongen en is zelfs het absolute hoogtepunt. Het zijn stuk voor stuk liedjes die in de hele zaal, met maar liefst vijftienduizend toeschouwers gevuld, heftige emoties oproepen.

De een knuffelt zijn vriend of vriendin, de ander mompelt de tekst mee, sommigen sluiten hun ogen. Je kunt een speld horen vallen, zelfs bij de bars in de zaal. Tussen deze mooie momenten door kletst Lightbody tegen zijn fans alsof hij met ze in de kroeg staat.

Magisch

Een fan mag – lekker vals – meezingen, een koekje uit het publiek wordt dankbaar ontvangen, er is genoeg aandacht voor de fans op de achterste rijen in Ahoy, die ook worden bedankt. Al die tijd is de grijns op het gezicht van de zanger er nauwelijks van af te beitelen. "Nederland is een magische plek", zegt hij. "We werden hier heel snel omarmd."

Dat klopt helemaal en de rek is er nog lang niet uit. Snow Patrol is een volwassen band geworden, een stadiongroep die tegenwoordig niet meer uit vier muzikanten bestaat, maar uit zeven. Dat maakt het geluid weliswaar een stuk minder lenig, een valkuil waar Snow Patrol voor moet blijven waken, maar voor arena's als Ahoy is deze aanpak perfect.

Persoonlijk

Moeiteloos haalt de band vanavond de achterste rijen; in Ahoy heeft iedere fan een geweldige avond. Niet eens dankzij stadiontrucjes als peperdure visuals of een heftige lichtshow, al wordt aan die eisen uiteraard ook voldaan. Maar vooral omdat een show van dit formaat zelden zo persoonlijk is.

Nooit zijn de optredens van Snow Patrol hetzelfde, altijd zijn er weer andere emoties, andere verhalen, andere grappen. Maar steevast komt Snow Patrol dichtbij, hoe groot het stadion of de sporthal waar ze in spelen ook is. Dat kunnen echt maar heel weinig bands ze nazeggen.

Snow Patrol in Ahoy