AMSTERDAM - Erykah Badu koestert geen wrok tegen de Maleisische regering.

Een show van de zangeres in Kuala Lumpur werd afgeblazen nadat een foto van haar was verschenen met een Allah-tekst op haar lichaam. De afbeelding wordt in het land gezien als 'een belediging van de islam'.

"Het is jammer, want we hebben er een heel eind voor gereisd", sprak de 41-jarige zangeres woensdag, de dag waarop haar show gepland stond. Ruim vijftienhonderd mensen hadden tickets gekocht voor haar concert.

"Maar ik begrijp dat de minister zijn volk wil beschermen. Hij wil niet dat er rare dingen gebeuren. Dat accepteer ik."

The Holy Mountain

De foto van de zangeres met het Arabische woord voor Allah op haar schouders. De zangeres liet zich voor de foto inspireren door de surrealistische film The Holy Mountain. "Ik denk dat religieuze kunst vaak verkeerd wordt begrepen", sprak ze.

Volgens Badu gaat het er in de Verenigde Staten echter anders aan toe. "Daar wordt kunst ook verkeerd begrepen, maar is het niet zo erg om de verschillende namen van God te gebruiken. Door mijn reizen leer ik steeds meer over de islam in andere landen."

Onrust

De Maleisische minister van informatie, Rais Yatim, zei dat Badu's optreden tot 'maatschappelijke onrust' had kunnen leiden. Ook hadden er volgens hem ruzies kunnen uitbreken 'vanwege religieuze gevoeligheden'.

Erykah Badu staat ondertussen 'absoluut' open voor een nieuwe mogelijkheid tot optreden in Maleisië. Komend weekeinde staat de zangeres op het podium in Jakarta in Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld.