AMSTERDAM – De voormalige leden van The Velvet Underground hebben de Andy Warhol Foundation aangeklaagd voor het gebruik van de afbeelding van de banaan op het album The Velvet Underground & Nico uit 1967.

Dat meldt het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

Volgens The Velvet Underground heeft de organisatie, die het werk van de in 1987 overleden popartkunstenaar beheert, niet de rechten op de door Warhol vervaardigde hoesafbeelding. Volgens de band bevindt het werk zich in het publieke domein.

De band baseert zich op een Amerikaanse auteursrechtenwet, die stelt dat alle werken die zonder copyrightvermelding zijn gepubliceerd voor 1 januari 1978 tot het publieke domein behoren. Dit betekent dat niemand de rechten van een werk kan claimen. Andy Warhols signatuur staat echter prominent onder de hoesafbeelding.

Verwarring

Hoewel iedereen afbeeldingen uit het publieke domein zonder toestemming mag publiceren, wil The Velvet Underground de Andy Warhol Foundation desondanks dwingen gebruik van de geschilderde banaan te staken, omdat de hoesafbeelding een sterke associatie heeft met de band en de stichting derhalve verwarring zou zaaien.

Opmerkelijk is dat de band zichzelf hiermee tegenspreekt, omdat het hoesontwerp van Andy Warhol in 1967 juist als verkoopargument voor de plaat werd gebruikt. Ook stelt The Velvet Underground dat Warhols schilderij een bewerking zou zijn van een andere rechtenvrije afbeelding en dat er daarom geen rechten aan te ontlenen zijn.

Platenmaatschappij

Billboard weerlegt de claim van The Velvet Underground en beweert dat platenmaatschappij MGM Records destijds zowel Andy Warhol als de band betaald heeft voor het gebruik van de banaan op de albumhoes. In dat geval zou Universal Music de rechten op de afbeelding bezitten. Universal Music heeft nog niet gereageerd.

Andy Warhol was de manager van The Velvet Underground ten tijde van de release van dit debuutalbum. Zanger Lou Reed was echter ontevreden over Warhol en ontsloeg hem kort na het verschijnen van de plaat. Bij verschijnen dreigde acteur Eric Emerson de band aan te klagen omdat een foto van hem te zien was op de achterzijde van de hoes.