HILVERSUM - Joan Franka gaat Nederland dit jaar vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan.

Joan kreeg met het nummer You And Me verreweg de meeste stemmen van het publiek.

De vakjury gaf haar twee directe concurrenten Pearl Jozefzoon en Ivan Peroti de hoogste waarderingen, maar het publiek koos massaal voor de zangeres die gekleed was in een indianenoutfit inclusief verentooi.

Raffaëla Paton, Tim Douwsma en Kim de Boer waren in de eerste ronde al afgevallen tijdens het rechtstreeks door de TROS op tv uitgezonden Nationaal Songfestival.

Jeugdliefde

"Ik geloof het niet! Ik geloof het gewoon niet. Dit kan niet," aldus Joan na afloop. "Ik stond maar naar dat scherm te staren en dacht; mijn naam staat voor het verkeerde aantal punten."

Joan was de enige artiest die zondag aan het Nationaal Songfestival meedeed met een eigen liedje en zichzelf op gitaar begeleidde. Het countrynummer You and Me gaat over haar eerste jeugdliefde.

Kritiek

Joan kreeg van de vakjury nogal wat kritiek op haar outfit. Ze droeg een lange, witte indianenjurk en had een enorme verentooi op haar hoofd. Na afloop van de show liet ze weten dat ze zich niet veel van die kritiek aantrekt.

"Van kritiek kun je altijd leren, maar dit is wie ik ben. Ik hou hier van." Of ze tijdens het Eurovisiesongfestival in Azerbeidzjan weer dezelfde kleding draagt, weet ze nog niet. "Daar moet ik nog eens heel goed over nadenken."

Vakjury

De vakjury van het Nationaal Songfestival toonde zich na afloop van de liedjesstrijd gelukkig met de winst voor Joan, ondanks dat de ‘kenners’ na de finale de meeste punten toekenden aan rivaal Ivan Peroti.

Jurylid Carlo Boszhard stak zijn voorkeur voor Pearl tijdens de show niet onder stoelen of banken, maar kon zich na afloop prima neerleggen bij de winst voor Joan.

''Het reffrein van You and Me is ontzettend goed. Ik ben alleen bang dat het misschien te veel lijkt op het nummer waarmee Alexander Rybak in 2009 het Eurovisiesongfestival won. Maar het publiek heeft altijd gelijk.''

Jeroen Nieuwenhuize noemde het liedje van Joan 'ontzettend goed'. ''Maar mensen schrikken misschien van het rariteitenkabinet wat daar het podium opkomt.'' Dj Afrojack: ''Ik dacht dat Pearl zou winnen, want dat is makkelijk songfestivalvoer. Maar eigenlijk vond ik Joan haar liedje het beste. Ik ben trots op Nederland.''

Halve finales

Joan mag in mei van dit jaar proberen bij de bovenste tien te eindigen in de halve finale van het songfestival en daarmee Nederland eindelijk weer naar de finale te loodsen. Dat is sinds 2004 niet meer gelukt. Vorig jaar eindigde het Volendamse trio de 3Js onderaan.

De halve finales zijn op 22 en 24 mei, Nederland zit in de tweede halve finale. De finale is op 26 mei.

Joan Franka wint Nationaal Songfestival