UTRECHT – Na een jarenlange pauze heeft K’s Choice inmiddels alweer twee platen gemaakt, met als laatste wapenfeit het akoestische album Little Echoes uit 2011. "Je moet de moeite nemen om iets unieks te maken", zegt zangeres Sarah Bettens.

"We vinden dit een van onze beste platen tot nu toe. Waarschijnlijk zeggen we dat over de volgende plaat weer", vervolgt ze lachend. "Als ik iets maak dat ik slechter vind dan wat ik hiervoor deed, zal ik het nooit uitbrengen."

"Als ik niet meer het gevoel zou hebben dat ik mezelf aan het verbeteren ben, zou ik stoppen en iets anders gaan doen." Bijzonder aan Little Echoes is dat er op het album covers staan van Radiohead, Damien Rice, Split Enz en The Pointer Sisters.

"Covers zijn altijd moeilijk. Zeker om op te nemen. We hebben de keuze van de covers op de plaat dus puur gebaseerd op wat ons leuk leek om live te spelen. Pointer Sisters is bijvoorbeeld een van de eerste dingen waar ik ooit naar luisterde."

Sfeer

"We hebben nummers gekozen waarmee we echt iets leuks konden doen. Niet dat we denken dat we het beter kunnen dan het origineel, maar het is iets waarmee we de sfeer soms even willen verbreken."

"Met onze muziek kan het wel eens te emotioneel worden. Het kan niet de hele tijd alleen maar melancholisch en donker zijn. Dat kun je je publiek niet aandoen."

Mooiste

"Door de reacties van mensen die na een optreden een cd’tje bij ons komen kopen, hebben we soms het idee dat we een van de mooiste dingen ooit aan het doen zijn. Dat we met z’n drieën op het podium iets doen wat je met meer mensen niet voor elkaar kunt krijgen."

"Natuurlijk is het moeilijk om jezelf te blijven overtreffen, maar ik denk ook dat je smaak verandert. Cocoon Crash vind ik bijvoorbeeld een goede plaat, maar tien jaar geleden vond ik ‘m beter. Het is een rockplaat die uitkwam aan het einde van de jaren negentig. Ik ben er nog steeds trots op, maar ik ben in die vijftien jaar veranderd en mijn smaak is dat ook."

Fans

Hoewel Bettens en haar broer sinds de oprichting de vaste factor in K’s Choice zijn, lijkt de verdere samenstelling van de band voor de fans niet uit te maken. "Ik heb het gevoel dat er nog veel fans zijn van tien of vijftien jaar geleden. Tegelijkertijd zien we bij concerten ook veel mensen die nog niet eens geboren waren op het moment dat ons werk uitkwam."

K's Choice - Not An Addict (1995)"Ik ben blij dat de fans van het eerste uur ons trouw blijven, maar het is ook leuk om te zien dat we blijkbaar nog niet achterhaald zijn. Aan de andere kant: Ik ben geen zestien jaar meer. Hoewel het leuk is als zij het kunnen waarderen, besef ik wel dat we niet per se muziek maken die zestienjarigen goed vinden."

Antarctica

De band heeft interessante toekomstplannen. "We gaan nu een plaat maken bij een documentaire over een poolreiziger die nu op Antarctica op expeditie is. In februari beginnen we met schrijven. In juni gaan we de plaat opnemen. Het is de bedoeling dat de documentaire uitkomt in september", zegt de zangeres met enige terughoudendheid.

"Waar en wanneer de documentaire te zien zal zijn, is erg afhankelijk van hoe de expeditie verloopt. Zoiets is nog nooit gedaan. Via mijn broer zijn we met de makers van de documentaire in contact gekomen. De vraag was of we een nummer konden schrijven. Uiteindelijk waren we zo enthousiast dat we nu een hele plaat gaan maken."

Geadopteerd

"Oorspronkelijk was het de bedoeling dat 2012 in het teken van rust zou staan. Ik heb net twee kindjes geadopteerd, dus ik wil graag iets meer thuis zijn. Toen kwam het Antarctica-project er tussendoor en in september trekken we ook nog door Amerika. We willen graag onze Echo Mountain-tour doen voordat onze plaat daar uitkomt."

"Zo’n Antarctica-project is een droom die uitkomt. Om muziek te mogen maken op basis van beeld dat al bestaat. Een andere droom is toch wel succes in Amerika. Dat we een paar weken kunnen rondtouren en in clubs voor zeven- á achthonderd man kunnen uitverkopen. Dat is iets dat ik heel graag zou willen."