AMSTERDAM - Adele is de eerste artiest ooit die de status dubbel platina heeft behaald in de Amerikaanse iTunes. Haar album 21 is twee miljoen keer gedownload via het muziekprogramma van Apple.

In totaal is het album in de Verenigde Staten nu meer dan zeven miljoen keer verkocht, schrijft de Britse omroep BBC vrijdag.

Eerder deze week werd al bekend dat de Britse zangeres met 21 ook een record in de Amerikaanse hitlijsten breekt. Met het album staat ze nu voor de 21e week op nummer een in de Billboard Top 200.

Geen andere zangeres hield het eerder zo lang vol. Ze verbreekt daarmee het record van Whitney Houston. De twee weken geleden overleden zangeres stond met de soundtrack van The Bodyguard uit 1992 twintig weken op de eerste plaats.

Album van het jaar

Ook op de awardshows doet de 23-jarige zangeres het goed. In thuisland Groot-Brittannië won ze op de Brit Awards de prijzen voor beste vrouwelijke artiest en album van het jaar. De cd viel ook op de Grammy Awards in de prijzen, ook daar werd 21 het album van het jaar en won ze in totaal zes beeldjes.

21, dat begin vorig jaar uitkwam, is het tweede album van de Britse. Van de plaat komen de wereldhits Rolling in the Deep en Someone Like You. Voor Rolling in the Deep won Adele de Grammy Award voor beste single van het jaar.