HILVERSUM – Het Britse popduo Right Said Fred is twintig jaar na zijn grote hits I’m Too Sexy en Don’t Talk Just Kiss terug met de nieuwe single Sxaholic. "We werden afgeschreven als een onehitwonder", zegt Fred Fairbrass tegen NU.nl.

Samen met zijn broer Richard richtte Fairbrass in 1989 Right Said Fred op. Een jaar later voegde Rob Manzoli zich bij de band. Debuutsingle I’m Too Sexy werd in veel landen een nummer 1-hit, behalve in het thuisland van de broers. Daar werd het van de bovenste plek afgehouden door (Everything I Do) I Do It For You van Bryan Adams.

"Ik was pissig op Bryan Adams", herinnert frontman Richard zich. "Maar dat was voorbij toen I’m Too Sexy op nummer 1 kwam in de VS." Een bijzondere prestatie, want het was sinds The Beatles, een kleine dertig jaar daarvoor, niet meer voorgekomen dat een Britse act debuteerde op nummer 1 in de VS.

"Ik weet nog dat ik op het vliegveld een telefoontje kreeg en mijn vriendje was aan het huilen aan de andere kant van de lijn", kijkt Richard terug op de berichtgeving dat I’m Too Sexy een Amerikaanse nummer 1-hit was. "Het wilde echter maar niet tot mij doordringen. Jaren later denk ik ‘dat was onwijs gaaf’, maar indertijd kon ik het niet bevatten."

Faxbericht

"We kregen eens een fax waarop stond dat I’m Too Sexy nooit een hit zou worden en dat elk album waar het nummer op stond slecht zou verkopen", aldus Fred. "Dat schreef een platenbons van Island Records. Twee jaar later confronteerde ik die man met zijn faxbericht en hij ontkende glashard het ooit gestuurd te hebben."

Right Said Fred - I'm Too Sexy (1991)Na de hits Don’t Talk Just Kiss en Deeply Dippy was het echter gauw over met de hype rondom Right Said Fred. Het duo toont zich daar niet rouwig om. "We genoten niet van de gekte", erkent Fred. "Ik genoot van de feestjes en van de seks, maar niet van die idioterie die je nu ook bij Lady Gaga ziet. Ik zou liever in een winkel werken."

Prince

Ondanks het kortstondige succes had Right Said Fred beroemde bewonderaars. "Ik las ooit een interview waarin Sting zei dat hij wou dat hij I’m Too Sexy geschreven had", vertelt Fred. "Michael Stipe (voormalig zanger R.E.M., red.) vond het ook leuk wat we deden en Prince stuurde op een feestje zelfs een bodyguard naar ons toe, omdat hij ons wilde ontmoeten."

In Duitsland bleef Right Said Fred altijd in enige mate populair. De albums Fredhead (2001) en Stand Up (2002) bereikten de top 10 bij onze oosterburen en het duo vestigde zich er zelfs. "We moesten weg uit Duitsland, want we zaten daar te lang", vindt Richard. "We werden een soort feestband, zoals DJ Ötzi. Dat wilden we niet."

Vlechten

"We traden daar op samen met allerlei oudere Duitse artiesten die kwamen overvliegen uit Mallorca", weet Fred nog. "Ze hadden allemaal een gebronsde huid en zwart geverfd haar." De broers vertrokken na een paar jaar weer. "We wilden geen oldiesact worden", zegt Richard. "Ik ga nog liever manden vlechten in Nieuw-Zeeland."

Nu hoopt Right Said Fred ook in andere landen weer voet aan de grond te krijgen met de single Sxaholic. Richard beseft dat het onmogelijk is het vroegere succes te evenaren, maar heeft er vrede mee. "Als wij op onze oude dag in een verzorgingstehuis in Sussex zitten, dan draaien ze tenminste nog altijd onze platen."