AMSTERDAM – Liedjesschrijver, zanger en gitarist Billy Strange is overleden. Zijn met Mac Davis geschreven nummer A Little Less Conversation werd in 2002 een wereldhit toen Junkie XL een remix maakte van de opname van Elvis Presley.

Dat meldt het Britse muziektijdschrift NME.

Billy Strange was al sinds de jaren zestig actief in de muziekindustrie, aanvankelijk als sessiemuzikant voor onder andere Elvis Presley, The Beach Boys, Dean Martin, Sammy Davis Jr., The Everly Brothers, Frank Sinatra en zijn dochter Nancy.

Als arrangeur werkte Strange aan enkele van de grootste hits van Nancy Sinatra, waaronder These Boots Are Made For Walking en Something Stupid, haar duet met haar vader. Het kenmerkende gitaargeluid van Strange is duidelijk te horen op Sinatra’s versie van Bang Bang (My Baby Shot Me Down) en Sloop John B. van The Beach Boys.

Commercial

Zijn samenwerking met countryzanger Mac Davis bracht enkele liedjes voort die Elvis Presley op plaat zette, waaronder A Little Less Conversation in 1968. Dit nummer werd in 2001 gebruikt in de speelfilm Ocean’s 11 en een jaar later zat een remixversie van Junkie XL onder een Nike-commercial.

Samen met Kal Mann schreef Strange tevens de wereldhit Limbo Rock van Chubby Checker uit 1962. Bovendien schreef hij muziek voor de Elvis Presley-films Live A Little, Love A Little en The Trouble With Girls. De muzikant stierf in zijn woonplaats Nashville, Tennessee. Strange is 81 geworden.