AMSTERDAM – Nadat er in de Amerikaanse variant van So You Think You Can Dance werd gedanst op Jar Of Hearts, kwam de wereld van Christina Perri op zijn kop te staan. "Die uitzending veranderde mijn leven", vertelt de zangeres.

De doorbraak van Perri (25) kent een exacte datum en tijd: 30 juni 2010 om 20.00 uur. De tot dan toe onbekende zangeres uit Philadelphia, wier debuutalbum Lovestrong deze maand is uitgebracht in Nederland, kreeg na de uitzending van So You Think You Can Dance een telefoontje; single Jar Of Hearts was een hit in de VS.

Het nummer veroverde daarna in razend tempo een top 10-notering, tot ongeloof van Perri. "Ik dacht: hoe is het mogelijk? Ik ben maar een simpele serveerster!" Perri, dochter van een Amerikaanse moeder en een Italiaanse vader, zette snel haar eigen platenlabel op.

Tegen de tijd dat ze een contract tekende bij Atlantic Records waren er al 200.000 digitale exemplaren van Jar Of Hearts – dat een jaar later ook langskwam in een aflevering van de muzikale dramaserie Glee – verkocht, met als resultaat dat de platenmaatschappij haar geen strobreed in de weg legde. "Het komt natuurlijk niet vaak voor dat een beginnend artiest al zoveel succes heeft", legt Perri uit.

"Ik ben er nog elke dag dankbaar voor dat ik kan dragen, zeggen en doen wat ik wil. Ik laat constant nieuwe tatoeages zetten en er is niemand die daar moeilijk over doet." De zangeres komt uit een muzikaal nest. Thuis draaiden haar ouders vooral ‘hele goede songwriters’. Perri noemt Dean Martin, Frank Sinatra, Elton John en James Taylor.

Verlegen

Broer Nick speelde tot 2008 gitaar in rockband Shinedown. In hun kielzog reisde Perri op jonge leeftijd de wereld over. "Ik was hun assistent", vertelt ze. "Op mijn zeventiende toerde ik al met Mötley Crüe en Van Halen. Ik was destijds verlegen, zat stilletjes in een hoekje alles in me op te nemen."

Daar kwam verandering in toen Perri zich niet meer achter anderen kon verschuilen; eerst verhuisden haar broer en haar beste vriend, niet veel later liep haar relatie stuk. "Plotseling was ik alleen en moest ik me losmaken van de mensen waaraan ik me tot dan toe had gehecht. Pas toen ik uit hun schaduw trad, bloeide ik echt op."

Tatoeages

"Voor het eerst had ik het gevoel dat ik de juiste koers te pakken had. Sindsdien ga ik als een speer." Perri’s relatie met haar twee jaar oudere broer Nick is nog altijd innig. Met hem deelt ze een grote liefde voor tatoeages – tot verdriet van hun ouders. "Hij liet zijn eerste tatoeage zetten op z’n vijftiende, dus toen ikzelf vijftien werd, dacht ik: nu is het mijn beurt!"

"Sindsdien laat ik er bijna elke zes weken een zetten; inmiddels heb ik er meer dan veertig. Samen vertellen ze het verhaal van mijn leven." Ze laat een recent exemplaar zien op haar rechteronderarm, aangebracht door Kat von D, een bekende tatoeageartieste uit Hollywood.

Trouw

"Het stelt mijn favoriete schilderij voor, van een vrouw genaamd Audrey Kawasaki. Het heet My Dishonest Heart." Een andere, op haar rechterbovenarm, heeft veel van doen met debuutalbum Lovestrong. Er staat ‘to thine own self be true’; blijf trouw aan jezelf.

Toen Perri in juni 2010 haar platencontract tekende, werd er direct gesproken over de te volgen marketingstrategie. Daar zat Perri helemaal niet op te wachten. "Ik herinner me het rare gevoel in mijn buik nog goed. Met de tatoeage spoor ik mezelf aan om te blijven wie ik ben; daardoor ben ik immers gekomen waar ik nu ben."