AMSTERDAM - Kim de Boer maakt zich geen zorgen over haar deelname aan het Nationaal Songfestival. De zangeres zegt er na een onzekere periode helemaal klaar voor te zijn.

"De enige angst die ik nu heb is dat ik door emoties overmand raak", biecht ze op. "Dat is echt niet overdreven, maar zo voel ik het. Zo mooi is het nummer."

Volgens De Boer voelde ze zich vorige maand nog compleet anders. Door een mental coach werd ze klaargestoomd. "Ik zat niet helemaal in mijn kracht toen. Maar nu wel."

De Boers tegenstander Ivan Peroti komt met een soulnummer op de proppen. Ook hij is zelfverzekerd in aanloop naar het festival.

"Sowieso geloof ik in mezelf en in mijn talent", zegt de zanger. Dat een soulnummer een risico zou zijn, vindt hij onzin. "Dat hangt af van hoe je erin stapt", aldus Peroti wijzend naar het succes van Amy Winehouse en Ben Saunders.

Hoger niveau

Peroti hoopt door zijn deelname soul in Nederland naar een hoger niveau te tillen. "Ik spreek het niet vaak uit, maar het is wel mijn droom, mijn missie." Treuren doet hij niet als het niet lukt. "Ik word de 27e als een gelukkig mens wakker, daar heb ik geen Songfestival voor nodig!"

De finale van het Nationaal Songfestival wordt zondag uitgezonden op Nederland 1. Naast De Boer en Peroti strijdt Raffaëla Paton tegen Joan Franka en Tim Douwsma tegen Pearl Jozefzoon.

De drie winnaars zingen daarna om een ticket naar Azerbeidzjan, waar in mei het festival wordt gehouden.