EINDHOVEN – Hoewel The Jacks-bassist Joost van Haaren jaren in Krezip zat, denkt hij dat hij zich nog steeds moet bewijzen. "Ik denk dat de mensen nog net zo kritisch naar ons kijken als iedere andere band", zegt hij tegen NU.nl.

The Jacks is een vanuit Tilburg opererend rockkwartet, die behalve Van Haaren uit enkel vrouwelijke muzikanten bestaat. Op 24 februari presenteert de band zijn tweede EP Raw & Gorgeous in Bitterzoet in Amsterdam. Daarna verzorgt The Jacks het voorprogramma van de Nederlandse concertreeks van zangeres Anneke van Giersbergen.

Behalve met The Jacks timmert Van Haaren ook hard aan de weg zijn andere band Guild Of Stags. Hij hoopt een vergelijkbare groei door te maken als met Krezip. "Met Krezip hadden we alles bereikt in Nederland, die uitdaging was weg", vertelt hij. "Maar die weg ernaar toe is heel tof, als je merkt dat je de wind een beetje in je rug krijgt."

"Dat vond ik bij Krezip ook heel erg gaaf, die beginperiode", herinnert Van Haaren zich. "Die motivatie heb ik nog steeds, dat is niet minder geworden. Maar ik wil wel mijn eigen creatie brengen dan en met mijn eigen ding daar staan."

Focussen

Drumster Dani van Gaalen, dik tien jaar jonger dan Van Haaren en de jongste van de band, is verbaasd over de toewijding van de bassist. "Ik snap soms niet eens hoe Joost dat doet, want ik heb het nu al moeilijk met mijn afstuderen en dit tegelijk. Ik wil me het liefst alleen maar focussen op The Jacks en soms schiet school daar een beetje bij in."

Toch toonde ook Van Gaalen zich erg toegewijd toen ze speciaal voor de band naar Tilburg verhuisde. "Ik had nog niks in Tilburg, maar dat kon me eigenlijk niks schelen", erkent ze. "Ik heb er niet één keer over nagedacht. En door The Jacks heb ik ook superveel mensen leren kennen en kan ik daar ook gewoon mijn ei kwijt nu."

Randje

Voor de tweede EP liet de band zich inspireren door de energie van oude punkmuziek, terwijl The Jacks nog zoekende was naar een eigen geluid. "Met die vorige EP hing het er nog een beetje om, het waren wel popliedjes maar met een beetje een randje", meent Van Haaren.

"Nu is het rauwer opgenomen, rauw gespeeld en we hebben het niet gepolijst of zo", vertelt hij over het schrijf- en opnameproces. "Het is heel erg uit ons zelf gekomen uiteindelijk; een beetje vanuit de punkrockvibe en een beetje door wat we om ons heen zo zien gebeuren."

Zenuwachtig

Voor Van Gaalen was het voor het eerst dat ze inbreng had in het schrijfproces, omdat ze zich als laatste bij de groep voegde. "Ik was wel heel zenuwachtig, moet ik eerlijk zeggen, hoor", aldus de drumster. "Ik vind het heel leuk om zelfs iets te bedenken maar dan ben ik altijd bang dat anderen het niet goed genoeg vinden."

"Ik denk niet dat ik stond te springen om iets vets te laten horen", vervolgt Van Gaalen. "Nu klink ik misschien heel lullig. Maar bij hen voel ik me wel heel erg op mijn gemak en dat gaat nu eigenlijk gewoon helemaal goed en een beetje vanzelf. Bij bandjes op school heb ik dat niet."

Probleem

Met muziekopleidingen heeft Van Haaren ruimschoots ervaring, als voormalig student aan de Rockacademie in Tilburg en als docent aan Rock City Institute in Eindhoven. Toch proeft hij bij jonge muzikanten niet altijd het vuur dat hij heeft. "Sowieso begint het met weten wat je wil gaan doen. Dat is al probleem nummer één."

"Gewoon; wat wil ik gaan bereiken en wat voor muziek wil ik maken, en dan is 'ik vind Anouk leuk' natuurlijk niet genoeg." Hij vindt dat jonge muzikanten alle kansen die ze krijgen moeten aangrijpen. "Je hebt de kans om alvast vier jaar aan te bouwen in plaats van dat je je diploma hebt en dan pas gaat kijken van; 'Hey, zal ik eens solliciteren bij Kane?'"


The Jacks staat woensdag 22 februari in De Wereld Draait Door en vrijdag 24 februari in Bitterzoet, Amsterdam. Bekijk hier de overige tourdata van The Jacks.