AMSTERDAM – Adele's tweede album 21 is het langst genoteerde nummer 1-album van een solozangeres in de VS. Daarmee verbreekt ze het bijna twintig jaar oude record van Whitney Houston.

Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Billboard, dat de albumlijst wekelijks samenstelt.

Het album 21 staat nu 21 weken bovenaan de Amerikaanse albumlijst, een week langer dan de soundtrack van The Bodyguard van Whitney Houston. Adele evenaart Please Hammer Don’t Hurt ‘Em van MC Hammer, dat in 1990 net zolang op 1 stond.

Het langst genoteerde nummer 1-album in de VS was de soundtrack van West Side Story uit 1962, met 54 weken aan kop. Ook andere soundtracks deden het in het verleden goed in de Amerikaanse lijst. Zo stond de soundtrack van South Pacific uit 1958 31 weken op nummer 1 en Purple Rain en Saturday Night Fever beiden 24 weken.

Kerstperiode

Nielsen SoundScan, het bedrijf dat de Amerikaanse verkoopgegevens registreert, merkt bovendien op dat verleden week de beste verkoopweek van 21 was sinds het album begin 2011 uitkwam. Vorige week werden er maarliefst 730.000 exemplaren van het album verkocht, ruim twee keer zoveel als tijdens de kerstperiode.

Billboard stelt dat de verkoop van 21 bovendien ruim verdubbeld is sinds haar optreden tijdens de Grammy Awards vorige week. Ook debuutalbum 19 profiteert mee van de uitzending en staat weer op nummer 4. Volgens Billboard heeft ruim twee procent van de Amerikaanse bevolking een exemplaar van 21 in huis.