PARIJS – Rockzanger Bruce Springsteen koos voor het maken van zijn nieuwe album Wrecking Ball een heel andere aanpak dan vroeger. Zijn teksten baseerde hij op de economische crisis die de VS raakte. "Ik was erg boos", zegt hij.

Voordat Springsteen deze zomer weer gaat touren over het Europese continent, waarbij hij onder meer het popfestival Pinkpop aandoet, verschijnt in maart zijn zeventiende studioalbum Wrecking Ball. Dit album stond niet in de planning. "Ik werkte hiervoor aan een ander album en dat heb ik weggegooid”, aldus The Boss.

Springsteen huurde producer Ron Aniello in om met hem te werken aan enkele nummers en uiteindelijk mondden die sessies uit in een volledig nieuwe plaat. "Ron had hele frisse ideeën over geluiden", vertelt hij tijdens een persconferentie in Parijs, waarbij NU.nl aanwezig was. "Deze plaat hebben we heel anders benaderd dan voorheen. We waren in feite maar met zijn tweeën in de studio."

Voor het eerste maakte Sprinsteen uitgebreid gebruik van loops en samples. Dat is nogal een verschil met zijn gebruikelijke werkwijze, waarbij The E Street Band of andere muzikanten de studio’s bevolkten. Toch is niet alles te vervangen. "Er is een dorp nodig om The Big Man te vervangen", grapt hij over de vorig jaar overleden saxofonist Clarence Clemons.

Schandalig

Veel van de nummers op Wrecking Ball zijn al geschreven in 2009, toen Springsteen zich opwond over hoe burgers slachtoffer werden van de instortende huizenmarkt. "Mensen konden geen huizen meer kopen, vrienden verloren woningen en niemand draaide hiervoor de bak in", stelt hij. "Het was schandalig."

Openingsnummer en eerste single We Take Care Of Our Own stelt het probleem aan de kaak. "Dit album begint met een vraag", legt Springsteen uit. "Ieder volgend nummer gaat anders met die vraagstelling om. Het is niet zozeer dat de liedjes de vraag beantwoorden, maar ze geven andere inzichten."

Gehersenspoeld

Op Wrecking Ball zijn nadrukkelijk sporen van gospelmuziek te vinden en ook religieus getinte teksten. "Ik ben gehersenspoeld door het katholicisme", lacht de zanger. "Het was er altijd, al van kinds af aan. We woonden naast een kerk. We zagen iedere bruiloft en elke begrafenis."

Hoewel Springsteen opnieuw met een actueel sociaal thema de wereld ingaat, voelt hij er dit jaar niks voor om mee te werken aan een presidentscampagne. "De Bush-jaren waren beangstigend", vindt hij. "Ik moest mijn steentje bijdragen, ik kon niet blijven afwachten en toekijken. Maar ik ben geen professionele campagnevoerder, ik sta liever aan de zijlijn."

Bruce Springsteen