EINDHOVEN – Wanneer Florence + The Machine op Valentijnsdag optreedt in de Eindhovense concertzaal Effenaar, wordt de roodharige frontvrouw overladen met liefdesverklaringen en rozen.

De grote zaal van de Effenaar staat afgeladen vol met liefhebbers van Florence + The Machine, voornamelijk prijswinnaars en andere genodigden. Anders dan het uitverkochte concert op 1 april in Paradiso te Amsterdam, waren er namelijk geen entreekaarten te koop voor dit speciale valentijnsconcert van de Britse band.

In zekere zin is dit optreden te vergelijken met het concert dat Florence + The Machine eind vorig jaar gaf in Hackney Theater in Londen, waarmee het tweede album Ceremonials gepresenteerd werd. In Eindhoven was de Publieke Omroep aanwezig om opnames te maken, die live werden uitgezonden via muzieksite 3VOOR12.

Welch is niet de enige dame op de bühne deze avond, maar ze neemt de term ‘the belle of the ball’ wel erg letterlijk wanneer zij in een soort rode baljurk op het podium verschijnt. De kleur van de liefde en de kleur van passie. Twee elementen die tijdens dit optreden van Florence + The Machine de boventoon voeren.

Spiritueel

Maar niet van meet af aan. Tijdens What The Water Gave Me blijft Welch stug achter haar microfoonstandaard staan en ook bij de Candi Staton-cover You’ve Got The Love gebeurt er nog niet bijster veel. Welch zingt de titel van het nummer als een mantra, in een soort poging Valentijnsdag een meer spirituele lading te geven.

De songteksten van Heartlines en Cosmic Love sluiten daar in zijn geheel bij aan. Inmiddels danst Welsh dan al over het podium en gebaart ze sierlijk met haar armen in de lucht. Vocaal is Welch sterk, hoewel ze op sommige momenten bijna wordt overschaduwd door haar eveneens voortreffelijke achtergrondzangeres.

Gevleid

In het staartje van het relatief korte concert (circa een uur) tovert Florence + The Machine nog een paar hitjes uit de hoge hoed, waaronder het lekker springerige Shake It Out en Dog Days Are Over. Welch toont zich gevleid met alle rozen en valentijnskaartjes die ze toegeworpen krijgt.

Het publiek toont veel liefde voor de zangeres en deze wordt in dat uurtje ook ruimschoots beantwoord. Het blijkt een vurige doch vluchtige affaire, want na een zeer bescheiden toegift verdwijnt Welch in de nacht. Maar het vuur is voorlopig nog niet gedoofd.
 

Lees de laatste berichten over dit onderwerp op NUlive.

Florence + The Machine in Effenaar