AMSTERDAM – Nadat bekend werd dat Whitney Houston is overleden, lieten tientallen bekende muzikanten weten haar dood te betreuren. Houston was binnen korte tijd zelfs trending topic op Twitter.

"Ik ben in tranen over de schokkende dood van mijn vriendin", twittert Mariah Carey. "Ze zal nooit vergeten worden als een van de beste stemmen die deze wereld ooit gekend heeft."

"Wat een trieste, trieste dag", zegt ex-Spice Girl Melanie B. "Whitney Houston is niet langer onder ons. Wat een verlies. Ze zal gemist worden."

"Ik vond mijn stem door liedjes van Whitney Houston te zingen", vertelt Jessica Simpson. Liedjesschrijfster en voormalig 4 Non Blondes-zangeres Linda Perry noemt Houston "een sterke persoonlijkheid en een verloren ziel". Rihanna laat weten erg verdrietig te zijn. "Geen woorden, enkel tranen", schrijft de zangeres.

Legende

Solange Knowles zegt dat ze de popdiva "altijd zal herinneren als een ware legende". Platenproducer Mark Ronson, die veel werkte met de vorig jaar overleden zangeres Amy Winehouse, noemt Houston "een van de grootste zangeressen aller tijden". Ook Gloria Estefan, Tony Bennett, Aretha Franklin en Sia staan stil bij Houstons dood.

Ex-Fugees-lid en hiphopproducer Wyclef Jean werkte met Houston en herinnert zich haar als een sterke vrouw. "De stem van een engel, het hart van een lam, de geest van een leeuwin, de persoonlijkheid van een godin", tweet hij.

X Factor

"Je moet je leven en je talent niet verspillen zoals Whitney deed", zegt Simon Cowell tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Cowell bevestigde geruchten dat Whitney Houston mogelijk als jurylid te zien zou zijn in X Factor.

''Ironisch genoeg zouden we maandag bespreken wie de juryleden van het komende seizoen moesten worden. Whitney Houston stond zeker op de lijst met namen. Als de keuze aan mij was, zou ik haar graag in de show hebben. Zij zou namelijk de ultieme mentor voor elke deelnemer zijn'', voegde hij toe.

Tragedie

"Ik ben er totaal kapot van", aldus Lionel Richie tegen de Amerikaanse nieuwszender. "In deze industrie is er zo enorm veel talent, maar ook zo enorm veel tragedie. Ik heb dit zovaak zien gebeuren, in de jaren zestig tot en met nu. Je ziet ze komen en je ziet ze gaan. Iedere keer denk je; ‘Dit mag een volgende generatie niet overkomen’."

Ritchie vertelt dat hij Houston regelmatig vroeg naar haar drugsproblemen. "Ik zag en sprak Whitney vaak en vroeg telkens hoe het met haar ging. Je hoopt op het beste en dan bereikt je dit nieuws. Ik ben er stil van." Tevens prijst hij haar "enorme talent".

Janken

Ook Nederlandse sterren reageren emotioneel op het heengaan van de Amerikaanse zangeres. "Ik sta te janken hier", aldus Dewi Pechler. "Wow, wat een shock", meldt trance-dj Armin van Buuren. "Ze was nog zo jong."

Glennis Grace brak door toen ze in de Soundmix Show Whitney Houston imiteerde. "Jezus jongens, ik ben er kapot van", is er te lezen op haar twitterpagina. "Misschien overdreven volgens anderen, maar fuck that. Whitney Houston, we will always love you."

Lees via NUlive alle berichten op Twitter over Whitney Houston