LOS ANGELES - De Amerikaanse zangeres Whitney Houston is op 48-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar publiciteitsagent Kristen Foster zaterdag bekendgemaakt. 

De popdiva werd door haar bodyguard aangetroffen in haar hotelkamer in het Beverly Hilton. Om 15.55 uur lokale tijd werd ze doodverklaard. Volgens de politie lijkt er geen sprake van een misdrijf. Houston stond bekend om haar drugsverslaving.

De doodsoorzaak is niet naar buiten gebracht. 

Medicijnen

Volgens entertainmentwebsite TMZ is Houston mogelijk verdronken in haar bad, nadat ze teveel pillen had ingenomen. Er zouden in haar hotelkamer geen illegale drugs, maar wel medicijnen zijn gevonden.

De zangeres werd door de hulpdiensten aangetroffen op de vloer van haar hotelkamer op de vierde verdieping, terwijl ze werd gereanimeerd. De politie heeft nog geen doodsoorzaak naar buiten gebracht, maar doet nog wel onderzoek naar de dood van de popster.

Grammy's

Houston was in Los Angeles voor de uitreiking van de Grammy Awards, de belangrijkste prijs in de muziekindustrie. De festiviteiten rond de prijsuitreiking zullen zondagavond waarschijnlijk in het teken staan van haar dood.

Houston verkocht wereldwijd zo’n 170 miljoen albums en werd gedurende haar leven bekroond met twee Emmy Awards, zes Grammy’s en nog vele andere onderscheidingen. Ze kwam uit een muzikale familie, want ook haar moeder Cissy Houston en haar nicht Dionne Warwick hadden succesvolle carrières.

Optreden

De avond voor haar dood trad Houston nog op als gast tijdens een akoestisch concert van collega Kelly Price in Hollywood. Ze zong samen met Price het liedje Yes, Jesus Loves Me. Iemand uit het publiek maakte met een telefoon video-opnames. Het zijn de laatste bekende beelden van Houston in leven.

Houston was voor het eerst te horen op een plaatopname in 1978, als achtergrondzangeres op Life’s A Party van discogroep Michael Zager Band. Op het liedje Memories van Bill Laswells band Material uit 1982 zong Houston voor het eerst als leadzangeres. Twee jaar later zong ze duetten met Jermaine Jackson en Teddy Pendergrass.

Doorbraak

In 1985 brak Whitney Houston door met haar titelloze debuutalbum, met daarop onder meer de Amerikaanse nummer 1-hits Saving All My Love For You, How Will I Know en Greatest Love Of All. Ze verkocht er wereldwijd ruim 25 miljoen exemplaren van. Opvolger Whitney verkocht minder goed, maar bracht vier nummer 1-hits voort.

Haar grootste succes was echter de soundtrack van de film The Body Guard in 1992, waarin zij eveneens de hoofdrol vertolkte naast Kevin Costner. De themasong was de nummer 1-hit I Will Always Love You, een oud liedje van Dolly Parton. Hiermee bevestigde Houston definitief haar status als koningin van de powerballads.

Hoofdrollen

Houston vertolkte opnieuw hoofdrollen in de films Waiting To Exhale (1995) en The Preacher’s Wife (1996). Deze soundtracks brachten respectievelijk de hits Exhale (Shoop Shoop) en Step By Step (origineel van Annie Lennox) voort. Samen met Mariah Carey zong ze in 1998 When You Believe, de titelsong uit The Prince Of Egypt.

In datzelfde jaar verscheen haar album My Love Is Your Love, waarop Houston voor het eerst nadrukkelijk hiphopinvloeden toeliet. Dit album bevatte hits als It’s Not Right But It’s Okay, My Love Is Your Love en I Learned From The Best. Op haar The Greatest Hits-album zong ze duetten met Enrique Iglesias en George Michael.

Verval

Daarna raakte Houstons zangcarrière in verval, met nog amper hitnoteringen en de relatief slecht verkochte albums Just Whitney (2002) en I Look To You (2009). Haar laatste hitnotering in de Billboard Hot 100 was Million Dollar Bill, dat slechts één weekje in die lijst stond als hekkensluiter.

Deze zomer verschijnt de laatste film waarin Houston een hoofdrol speelt, het door Salim Akil geregisseerde Sparkle. De film gaat over een meidengroep uit de jaren vijftig. Houston is hierin te zien naast artiesten als Jordan Sparks en Cee-Lo Green. Het productiehuis van Houston had de rechten al sinds de jaren negentig. Aaliyah zou hierin de hoofdrol vertolken, maar verongelukte voor de film in productie ging.

Lees via NUlive de berichten op Twitter over Whitney Houston