AMSTERDAM - Na het succes van het gouden coveralbum Birdy werkt de 15-jarige Engelse zangeres nu aan een opvolger met eigen materiaal.

Birdy brak in 2011 door met haar versie van Bon Ivers Skinny Love.

De afgelopen maanden was Birdy overal: op de radio, in het Glazen Huis van 3FM om een gouden plaat in ontvangst te nemen voor haar debuutalbum en op het podium van The Voice Of Holland, waar ze tijdens de finale-uitzending een duet zong met de latere winnares Iris Kroes.

En dan ging radio-dj Giel Beelen óók nog eens middels een zangcompetitie op zoek naar de ‘Nederlandse Birdy’. De 13-jarige Anna Verhoeven won. We kunnen gerust van een hype spreken rond Jasmine van den Bogaerde, zoals Birdy eigenlijk heet.

Haar bijnaam heeft de zangeres te danken aan haar moeder. "Als ze me te eten gaf, deed ik mijn mond zó ver open dat ik net een kleine vogel leek." Haar moeder, concertpianiste van beroep, is ook degene die haar inwijdde in de muziek. "Ze leerde me piano spelen toen ik vijf of zes was", vertelt Birdy.

"Ze heeft altijd grote invloed op mij en m’n manier van liedjes schrijven gehad." Met dat schrijven begon ze naar eigen zeggen al op haar achtste. Een jaar later speelde ze voor het eerst een eigen nummer voor publiek. "Dat was op de bruiloft van mijn nicht in Schotland. Ik had speciaal voor haar en haar man een liedje geschreven."

"Ik was enorm nerveus maar heb er wel van genoten." De genietmomenten zijn het afgelopen jaar exponentieel toegenomen. Sinds de release van Skinny Love begin 2011, boekte Birdy het ene succes na het andere. Nu is ze toe aan het volgende hoofdstuk, al denkt de jonge zangeres er niet over om haar schoolprestaties te laten lijden onder haar muzikale ambities.

Combineren

"Dit jaar ga ik verschillende certificaten halen", zegt ze. "Ik doe alles in het weekend of in de vakantie, zodat ik niet achterop raak. Dat gaat goed. Het is niet in me opgekomen om te stoppen met school. Ik wil straks studie en muziek combineren."

Dat Birdy in staat is om eigen materiaal te schrijven heeft ze al bewezen: tussen de covers op haar debuutalbum staat immers het zelfgeschreven Without A Word. "Het was erg fijn om een eigen nummer op de cd te hebben staan. Zo hebben mensen een idee hoe het volgende album zou kunnen gaan klinken."