TILBURG – Hevige sneeuwval mag dan wel het spoorverkeer hebben ontregeld op deze vrijdagavond, de ware Mastodon-liefhebber laat zich er duidelijk niet door afschrikken. Voor een tot de nok gevulde zaal toont de illustere metalband nogmaals zijn enorme slagkracht.

De aftrap wordt vanavond (iets later dan gepland overigens) verzorgd door het Amerikaanse stonergezelschap Red Fang, dat er gesteund door een prima zaalgeluid uitstekend in slaagt zijn muzikale intenties op het reeds in aardige getale aanwezige publiek over te brengen.

Het vierkoppige, merendeels bebaarde ensemble behoort weliswaar niet tot de meest subtiele bands die het genre rijk is, maar de 'van dik hout zaagt men planken'-mentaliteit stoort in het geheel niet, aangezien de meeslepende groepsliederen staan als een huis.

Wel opmerkelijk dat deze band op het vooral van zijn kwalitatief hoogstaande death- en grinduitgaven bekende Relapse-label zit – maar toch ook weer niet zo ongepast in het licht van het feit dat de hoofdact van vandaag daar tevens zijn wortels heeft.

Meester

Die is zoals vanavond wederom blijkt heer en meester in het muzikale veld dat men zelf voor een belangrijk deel geschapen heeft. Mastodon speelt strak, hard en vol overtuiging: een dikke tien jaar na oprichting is er nog steeds geen spoor van metaalmoeheid te bekennen.

Dat is vooral bijzonder in het licht van de bijna bovenmenselijke prestaties die de drummer avond na avond moet leveren. Zijn drukke geroffel heeft niet het staccato karakter dat gebruikelijk is in de metalwereld: eerder zweeft zijn jazzgerelateerde spel over de muziek.

Knap

Daarmee is overigens allerminst gezegd dat deze groep uitsluitend voer is voor liefhebbers van instrumentaal geweld: knap is veeleer hoe de band er iedere keer weer in slaagt zijn gecompliceerde patronen in uitzonderlijk pakkende nummers te verwerken.

Wijselijk kiezen de Amerikanen ervoor het eerste deel van hun set te wijden aan energieke, maar minder prominente stukken uit hun repertoire om de stemming er stevig in te brengen, om vervolgens af te ronden met een winnende reeks van (veelal meezingbare) krakers.

Meebrullen

Aldus kan het publiek vanaf het verse Curl Of The Burl regelmatig meebrullen en sluit het combo ijzersterk af met het aloude March Of The Fire Ants (wellicht het bandlied bij uitstek), gevolgd door Blood And Thunder.

Voor de verbroederende toegift Creature Lives worden de mannen van Red Fang nog even opgetrommeld, waarna het publiek verzadigd huiswaarts kan keren. Mastodon is als een verpletterende steen over de zaal gerold en heeft wederom bewezen genrebepalend te zijn.

Mastodon in 013