GRONINGEN – Hoewel Djurre de Haan het brein is achter de folkact Awkward I, hebben zijn bandleden ook een stem in zijn muziek. "Ik probeerde geen baas te spelen, iedereen mocht zijn steentje bij dragen binnen de grenzen van een liedje."

Twee jaar geleden verscheen het debuutalbum van singer-songwriter Djurre de Haan, alias Awkward I, getiteld I Really Should Whisper. Hij deed door de jaren heen veel podiumervaring op als soloartiest en als bandlid bij onder andere Alamo Race Track. Met het Everything On Wheels ligt de focus weer volledig bij zijn eigen muziek.

"De bandleden waarmee ik nu op het podium sta, hebben ook meegeholpen met het album", vertelt De Haan. "Het is fijn om een vaste groep om je heen te hebben, je vertrouwt elkaar. Iedereen is vrij en zegt eerlijk wat ze van mijn muziek vinden."

De Haan lijkt zijn draai gevonden te hebben met het huidige geluid en het gezelschap waarmee hij op de planken staat. "Nog steeds blijven goede recensies en interessante mogelijkheden binnenstromen. Ik ben zeer tevreden." Ook de strakke deadline die de band had gesteld, werd gehaald. "We hebben alles ruim binnen de tijd kunnen afmaken."

Statisch

De variëteit in de muziek dankt De Haan aan zijn collega’s. "We willen niet statisch klinken door iedere keer precies hetzelfde trucje doen", zegt De Haan. "Ik liet de andere muzikanten kort kennis te laten maken met mijn muziek, zodat ze naar eigen inzicht met mijn muziek konden omgaan."

Ook live is die afwisseling tussen verstilde gitaarliedjes en volwaardige popliedjes belangrijk. "We voelen nu aan wat de beste volgorde voor de setlist is", vindt hij. De frontman wil dat livegevoel doorvoeren op zijn albums. "Het nieuwe werk zal waarschijnlijk nog meer gericht zijn op de energie en het intuïtieve van een optreden."