AMSTERDAM – "Waar is de meisje?" Een simpele vraag van hiphopgroep De Hoop, maar een met verregaande gevolgen. Van taalanalyses tot sociale discussies, iedereen heeft er een mening over. "Wij willen gewoon vette beats droppen."

Sinds de video op YouTube een succes werd, is het snel gegaan met De Hoop. Het drietal mocht in eigen land al rekenen op aandacht van alle grote media en inmiddels lijkt ook Nederland overstag te gaan. Niet heel vreemd aangezien een deel van De Hoop de Nederlandse nationaliteit draagt. Wie is echter onduidelijk.

NU.nl spreekt MC Hoop in de kleedkamer van De Wereld Draait Door en hij lijkt van Belgische afkomst. DJ Speck zegt liever niets en Gebaar verstopt zich tijdens het gesprek in de kleine kast van het kamertje. "Rare jongen", aldus het opperhoofd.

MC Hoop, inclusief masker en stemvervormer, verklaart de anonimiteit. "We zijn alle drie afkomstig uit verschillende muzikale milieus en draaien al veel langer mee in verschillende projecten. We willen niet dat mensen ons beoordelen op dingen die we in het verleden gedaan hebben."

Samenwerken

De kans is dus groot dat er achter de maskers van De Hoop een aantal muzikanten zitten die bij het grote publiek al wel bekend zijn. "We wilden al heel lang met elkaar samenwerken en nu is het er eindelijk van gekomen. Nu raken we steeds beter op elkaar ingespeeld. De beats worden snediger en de lyrics ook."

De controversie rondom de eerste single van De Hoop, zit hem natuurlijk vooral in het feit dat de groep koos voor ‘de’ in plaats van ‘het meisje’, met als dieptepunt een rits racistische uitlatingen tussen de reacties op YouTube. "Die comments zijn onwaarschijnlijk. Ik word er onpasselijk van, echt waar."

Discussie

"Ik weet niet waar het vandaan komt, maar ik houd er absoluut niet van dat men daar nu racistische taal gaat verkopen. Misschien komt deze hele kwestie de discussie ten goede, dat hoop ik. Maar vooral was het nooit de bedoeling om een of andere sociologische discussie aan te wakkeren. We doen dit voor de muziek.""Er zit ook helemaal geen verhaal achter. De meisje klinkt gewoon veel cooler dan het meisje. Het gaat ook niet eens zo zeer om een meisje alleen. De titel is een soort metafoor voor alles waar we naar op zoek zijn. Zekerheid, werk, et cetera. Dat wilden we vangen in één zinnetje en dat is ‘waar is de meisje’ geworden."

Sterker

Overigens is De Hoop niet de eerste act die het gebruik van lidwoorden niet al te strikt neemt. Vorig jaar bracht de Nederlandse rapper Sef nog een album uit dat de titel De Leven meekreeg. "Tsja, De Leven. Is leuk gevonden hoor, maar ‘de meisje’ is sterker, hè? Een stuk groter."

"Wij gaan weg van de wereld en al dat bestaat en doen wat we leuk vinden." De universele gedachte achter Waar Is De Meisje komt ook terug in groepsnaam De Hoop. "Iedereen heeft hoop. Arm, rijk, dik, dun, wit en paars. Het is ook belangrijk dat mensen dat blijven koesteren."

Stilstaan

"Vanaf het moment dat je probeert stil te blijven staan, is het afgelopen. Er moet altijd hoop zijn op iets meer of op iets dat nog komen zal." Over de toekomst van de groep zelf valt vooralsnog weinig te zeggen, behalve dat er binnenkort meer singles uitkomen.

Of we ooit te weten komen wie er achter de maskers zitten, valt vooralsnog te betwijfelen. "Ik geloof niet dat er zo’n drang is van iedereen om ons te ontmaskeren. Niet iedereen hoeft dat te weten, ze willen gewoon de muziek horen. Dat hoop ik tenminste."