AMSTERDAM – De piepjonge Amerikaanse rockband Howler tekende een contract voor vier albums bij platenmaatschappij Rough Trade. "Ik wil dat elk van onze albums compleet anders is", zegt zanger/gitarist Jordan Gatesmith.

Met de deal treedt Howler in de voetsporen van bands als The Smiths, The Strokes en The Libertines, niet toevallig favoriete bands van Gatesmith. Een schrijver van het gerenommeerde Amerikaanse muziekweblog Pitchfork, Jonathan Garrett, bracht het balletje aan het rollen.

Hij had een stuk geschreven over het tienjarig jubileum van The Strokes en daarvoor onder andere Rough Trade-oprichter Geoff Travis geïnterviewd. Na het bijwonen van een optreden van Howler spoorde hij Travis aan om eens een kijkje te gaan nemen in Minneapolis, de thuisstad van de band.

"Een week later ontvingen we een e-mail waarin Travis meedeelde dat er twee dagen later een A&R-vertegenwoordiger naar Minneapolis zou komen", aldus Gatesmith. "Onze drummer Brent zag de e-mail het eerst. Hij probeerde me te bellen, maar ik drukte hem steeds weg."

"Toen hij me uiteindelijk te pakken kreeg, wist ik niet wat ik hoorde. Ik ben een groot fan van Rough Trade Records; The Libertines zijn één van mijn favoriete bands van de afgelopen tien jaar, The Smiths één van mijn favoriete bands aller tijden. Ik kon het gewoon niet geloven."

Maskeren

Bij het ophalen van de herinnering probeert Gatesmith, in 2011 nog 44ste op de Cool List van het Engelse muziektijdschrift NME, zijn enthousiasme te maskeren met nonchalance, maar die lijkt gespeeld: een platencontract aangeboden krijgen van een label als Rough Trade is dan ook niet niks.

Het dit jaar verschenen America Give Up is na de EP This One’s Different uit 2011 het tweede deel van het Rough Trade-vierluik. De titel America Give Up is deels een statement, maar moet volgens Gatesmith ook weer niet té letterlijk genomen worden.

Ophitsen

"Aan de ene kant willen we mensen een beetje ophitsen, aan de andere kant bewijst de titel dat wij gewoon een stelletje klootzakken zijn die het hilarisch vinden om een album America Give Up te noemen." Wat dat ‘ophitsen’ precies inhoudt en welk doel het dient, daar laat de jonge Amerikaan zich niet duidelijk over uit.

En waarom is de albumhoes vormgegeven naar het voorbeeld van het Lucky Strike-logo? Het lijkt te maken te hebben met een vorm van Amerika-moeheid. "De VS schermen zich op een rare manier af van de rest van de wereld", zegt Gatesmith. "De houding is: wij zijn Amerika, wij zijn alles. Ik heb het gevoel dat we daardoor veel missen."
 

Howler staat op 10 februari in Paradiso, Amsterdam.