AMSTERDAM – Lange Frans is terug met zijn solodebuut Levenslied en hij lijkt gretiger dan ooit te voren. "Je moet zonder parachute uit het vliegtuig durven springen en erop vertrouwen dat je wel weer opstaat nadat je de grond raakt."

Hij zal het niet snel toegeven, maar beetje bij beetje is Lange Frans toch echt volwassen aan het worden. Hij vertelt dat het zijn droom is om zichzelf te kunnen begeleiden op piano en hoe het eerste concert dat zijn indertijd nog ongeboren dochter meemaakte een klassiek stuk was. "Ik ben een man, ik zal nooit volwassen worden."

"Je kunt hooguit jezelf worden", denkt de rapper. "Er zijn genoeg artiesten die op het podium en in de muziek anders zijn dan wanneer ik met ze in de kroeg sta en zo wil ik niet zijn. Het was altijd maar ik, ik en nog eens ik en dat moet ook wel een beetje als artiest, maar als je een gezin hebt wordt die balans veel belangrijker."

"Je moet er voor ze zijn. We hebben het nu ontzettend leuk met zijn allen en dat wil ik zo houden." De Nederlandse rapper straalt vooral plezier uit. Hij spreekt met een twinkeling in zijn ogen over beats waarop hij microfoons kapot wil rappen.

Meesleuren

Lange Frans beschouwt de zakelijke conflicten met Baas B en het incident met zijn vrouw, die gearresteerd werd met een geladen wapen op zak, als een positieve ervaring. "Het had best een zware plaat kunnen worden, maar waarom zou ik iedereen meesleuren in mijn shit?"

"Er zijn genoeg andere dingen waar ik over kan schrijven", zegt hij over zijn nieuwe plaat. "Ik heb geprobeerd de juiste balans te vinden en daarom ook een aantal donkere tracks laten liggen. Ik wil ook niet te lang bij die onzin blijven stilstaan en janken over shit."

Gearresteerd

"Ik heb gezien wie mijn echte vrienden zijn. Twee weken nadat Borsato me belde voor Vrij werd mijn vrouw gearresteerd. Dat had een moment kunnen zijn voor hun om het project af te blazen, maar juist toen zijn ze achter me blijven staan. Samen met onder andere mijn management en label heeft dat me veel goed gedaan."De samenwerking met Borsato hield niet op in de studio; Lange Frans verscheen ook op het podium bij de Nederlandse zanger tijdens zijn shows in het Sportpaleis en Gelredome. Zalen van een formaat die hij uiteindelijk op eigen kracht wil vol krijgen. "Je moet groot blijven dromen."

Tastbaar

"Als je ervan geproefd hebt en ziet hoe het in zijn werk gaat, kun je die droom wat tastbaarder maken. Ik hoef niet zo nodig meer wedstrijdjes te spelen met andere rappers. Laat mij de battle maar aangaan met elke artiest die zijn plaat op de radio probeert te krijgen en shows in stadions speelt."

Maar terwijl Frans groot droomt en doet, valt er nog genoeg terrein te winnen. Zo speelt hij al jaren festivals en concertzalen plat, maar lijkt de dag waarop Pinkpop of Lowlands hem bellen nog altijd niet in zicht. "Er zijn genoeg kleinere festivals die mij graag ontvangen en dat is ook interessant."

Product

"Maar tegen die andere festivals wil ik zeggen: ik daag jullie uit. Als je mij boekt en na afloop denkt: ‘dit was niet goed en gewoon kut eigenlijk’, kost het je niets. Niet goed is geld terug. Ik sta achter mijn product en weet dat ik het live kan. Dat is altijd zo geweest en nu nog steeds zo."

"Een plaat maken is één ding, maar je moet het op een podium kunnen brengen", besluit hij. Frans kan het niet vaak genoeg benadrukken dat muziek altijd zijn belangrijkste drijfveer is geweest, ondanks de vele nevenactiviteiten als radio en tv die hij er op nahoudt. "Dit is de allercoolste shit die je ooit kan doen in de hele wereld."