GRONINGEN – Zangeres Roos Rebergen van de band Roosbeef vindt het een positieve ontwikkeling dat steeds meer artiesten in het Nederlands zingen, hoewel ze soms eigenheid mist. "Het heeft al snel een Jan Smit-gehalte", zegt ze tegen NU.nl.

Verleden zomer verscheen Omdat Ik Het Wil, het tweede album van Roosbeef. Iets Te Veel Wij(n) is de nieuwe single. De bijbehorende videoclip bestaat uit slechts één shot, waarin Roos Rebergen tijdens de gehele duur van het nummer strak in de camera kijkt. "Er zit niet een heel groot idee achter, maar ik vind het wel mooi", legt ze uit.

Het meest opvallende aan het promotiefilmpje bij haar single is dat Rebergen amper met haar ogen knippert. De zangeres blijft je continu aanstaren. "Het is heel simpel en daardoor komt het wel aan", denkt ze. "Het is niet echt een videoclip, maar wel een mooi beeld. Heel natuurlijk."

Omdat Ik Dat Wil draait veel meer om de band. "Ik wou dat het talent van de jongens ook te horen is. Het is zonde om dat niet te gebruiken." De afgelopen periode groeiden de bandleden meer naar elkaar toe. "Het is een hechte, bijzondere groep mensen en heel leuk om mee te spelen. Nu weten we wat we aan elkaar hebben en wat niet."

Gevecht

Op de voorganger had Rebergen die liedjes al klaar voordat ze ermee naar de band ging, nu moest er nog veel aan gebeuren. "Het was meer een gevecht waar je doorheen moet", stelt Rebergen. "Dat je denkt dat het niet meer goed komt."

"Maar als je heel lang volhoudt en doorgaat, kom je wel op iets. Ergens is dat mooier dan wanneer je dat in je eentje had gedaan." Toch was er ook enige twijfel, erkent de frontvrouw. "We wisten niet of het wel ging lukken. Het kostte veel tijd bij ons. We waren eerst een rommelbandje, maar we hebben nu een veel sterkere basis."

Vergelijken

Veel mensen plaatsen Roosbeef in hetzelfde hokje als Spinvis en Eefje de Visser. Rebergen ziet de overeenkomsten niet zo. "Misschien omdat het anders is dan andere Nederlandstalige muziek. Als het geen Jan Smit is, weten mensen niet wat ze ermee moeten. Ik snap het zelf niet, maar mensen vergelijken graag.""Ik vind het heel makkelijk", laat Rebergen weten. "Ze vergelijken het alleen omdat het dezelfde taal is. Maar je kunt ons ook met een Engelstalige band vergelijken. Nu is het zo van: ‘Kijk hun, ze doen iets geks en iets raars.’ Niet dat ik het vervelend vind om vergeleken te worden met Spinvis en Eefje. Ik voel me er niet te goed voor of zo."

Ultiem

Hoewel Rebergen het toejuicht dat artiesten in het Nederlands zingen, vindt ze tegelijkertijd de spoeling oorspronkelijke bands wat dun. "Het mooiste wat er is, is dat je iets kunt maken wat er nog niet is. Dat is het ultieme, dat is waar je het voor doet."

Ze ziet het als een "groot compliment" als mensen geraakt worden door haar teksten. "Als ik teksten schrijf, dan is het niet zo dat ik al aan het publiek denk of ze het tof gaan vinden. Ik maak wat ik zelf leuk vind. Als het publiek het leuk vindt, is dat mooi meegenomen. Ik kan ervan genieten dat ik bepaalde zinnen mag roepen."


Roosbeef treedt op diverse poppodia op. Bekijk hier de tourdata.