EINDHOVEN – Met het nieuwe album onder de arm bewees de Amerikaanse band The Black Keys woensdagavond in het Klokgebouw in Eindhoven dat het klaar is voor de zomerfestivals.

Eind 2011 verscheen het album El Camino, de opvolger van het succesvolle Brother uit 2010. De afgelopen tien jaar bracht het duo bestaande uit gitarist Dan Auerbach en drummer Patrick Carney maarliefst zeven studioalbums uit. De grote doorbraak heeft lang op zich laten wachten, maar inmiddels is het tweetal daar waar het moet zijn.

Dat blijkt wel in het uitverkochte Klokgebouw. Band Of Skulls warmt de zaal alvast een beetje op, nadat het publek buiten in de vrieskou in de rij heeft gestaan. Het rocktrio komt in deze grote voormalige fabriekshal niet heel erg uit de verf. Even later laat The Black Keys zien hoe je het publiek wél op je hand krijgt.

Maar niet van meet af aan. Het eerste half uurtje knallen Auerbach en Carney, aangevuld door bassist Gus Seyffert en toetsenist John Wood, er in hoog tempo wat liedjes doorheen. Hoewel kundig gespeeld en met veel energie en enthousiasme – van met name Auerbach – duurt het even voordat het publiek ontdooid is.

Smaak

Zodra de eerste nummers van Brother en El Camino voorbij komen, die gezamenlijk zo’n tweederde van de setlist uitmaken, krijgen de bezoekers echter de smaak te pakken. The Black Keys doet er een tandje bovenop, bijgestaan door een fraaie lichtshow. Halverwege bereikt het concert zijn hoogtepunt in Little Black Submarines.

Ook liedjes als Money Maker en Lonely Boy gaan erin als koek. Wanneer je een kleine twee uur lang een dwarsdoorsnede van het repertoire van The Black Keys hoort, zonder productionele foefjes, blijken lang niet alle nummers even sterk. Desondanks weet The Black Keys bijna voortdurend te boeien, met een festivalwaardige show.

The Black Keys in Klokgebouw