HAARLEM - Het doek valt voor ballet- en symfonieorkest Holland Symfonia uit Haarlem. De musici geven op 8 februari in Theater De Vest in Alkmaar hun laatste podiumconcert met de voltallige orkestbezetting.

Het kabinet kort de subsidie van het orkest met 65 procent. Holland Symfonia houdt daardoor op te bestaan als zelfstandig orkest.

Het aantal arbeidsplaatsen gaat terug van 140 naar circa 50 tot 60 musici, die maximaal een halve aanstelling krijgen.

Holland Symfonia gaat dit en volgend seizoen verder als begeleidingsorkest van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater, maar waarschijnlijk onder een andere naam. De werktitel is 'symfonieorkest van de dans'. Overigens is het nog onzeker of het orkest voor 2013 subsidie ontvangt.

Documentaire

Het podiumconcert Brahms & Beethoven op 8 februari en eerder op 3 en 4 februari is tevens het jubileumconcert van Holland Symfonia, dat 10 jaar bestaat.

Voorafgaand aan het concert in Haarlem op 4 februari gaat de documentairefilm TIEN in première. Deze docu laat ''de opkomst en ondergang'' zien van het orkest, dat jaarlijks 170 keer voor in totaal ongeveer 148.000 bezoekers speelde.