AMSTERDAM – Het Belgische dancefestival Tomorrowland stelt in de eerste twee weken van voorverkoop enkel tickets beschikbaar aan bezoekers uit eigen land. "We willen dat het een overwegend Belgisch feest blijft."

Dat meldt de Vlaamse krant Nieuwsblad.

Op 24 maart start de voorverkoop, exclusief voor Belgen. Twee weken later kan ook publiek uit andere landen kaarten kopen. Tomorrowland reserveert veertig procent van de entreekaarten voor Belgen, dit om te voorkomen dat het festival te snel uitverkoopt.

Vorig jaar was Tomorrowland binnen vijf dagen uitverkocht. Twintig procent van de entreekaarten werd verkocht aan buitenlandse bezoekers. "Elk jaar komen er meer en meer", zegt woordvoerster Debby Wilmsen. "Het eerste jaar kwamen ze met een groepje van tien man, intussen leggen ze bussen in van tweehonderd mensen."

Overstelpt

"Nu al worden we overstelpt met mails van buitenlanders die tickets willen kopen of van journalisten die willen komen", laat Wilmsen weten. "Voornamelijk uit de buurlanden, maar toch ook uit Australië, Israël en Amerika. Die bezoekers maken er vaak een Europese trip van langs verschillende festivals."

Het is voor het eerst dat de voorverkoop van een Belgisch festival aan dergelijke voorwaarden wordt onderworpen, maar de Vlaamse consumentenorganisatie Test-Aankoop laat weten dat het volledig legaal is. Tomorrowland laat "vanwege praktische redenen" ook geen bezoekers onder de achttien toe. Vorig jaar trok Tomorrowland 180.000 bezoekers.