AMSTERDAM – Drie jaar geleden was het einde van Moss in zicht. Never Be Scared/Don’t Be A Hero keerde het tij. "We zijn gewoon een stelletje nerds die in een band spelen", vertelt de band tegen NU.nl.

Waar de band voor de doorbraak nog als in de schaduw van de Nederlandse popscene opereerde, is het derde album Ornaments één van de belangrijkste releases van eigen bodem dit jaar. "Het is snel gegaan. Heel snel", aldus zanger Marien Dorleijn. "Het is bizar dat we ineens op festivals als Lowlands mochten spelen."

"Dan bedenk je ineens: dit is wat radio kan doen." Airplay op de Nederlandse radio was er de afgelopen jaar dan ook genoeg voor Moss, dankzij prijsnummer I Apologise (Dear Simon). Een liedje dat overigens bijna niet uitgebracht werd. Twee bandleden waren voor en twee tegen.

Uiteindelijk belandde het toch op de plaat: een beslissing die de band wellicht gered heeft. Dorleijn: "I Apologise is uiteindelijk als een soort van demo op de vorige plaat beland en dat is een werkwijze die we hebben doorgetrokken naar Ornaments. Wat je hoort is eigenlijk het demoproces, maar dan hoogwaardig opgenomen."

Overgeslagen

"We hebben een stap overgeslagen", vervolgt hij. "Ik wilde op Ornaments graag het standaard idee van het liedje loslaten en ik denk dat het goed gelukt is. Het is minder melodisch, maar wel heel ritmisch georiënteerd of zo. Heel minimaal ook. Eigenlijk had ik dit idee met de vorige plaat al."

"We hebben per ongeluk Never Be Scared gemaakt", lacht de zanger. "De plaat die je denkt te gaat maken, wordt nooit de plaat die je krijgt", vult drummer Finn Kruyning aan. "Het was gewoon weer een oude vertrouwde worsteling in de studio. Maar we zijn dan ook niet snel tevreden."

Kwetsbaar

"Dat zorgt voor een hoop frustratie, maar tegelijkertijd voor een mooi resultaat", vindt Dorleijn. "We laten ons van een kwetsbare kant zien." Naast de goed bevallen werkwijze staat er nog een link met I Apologise (Dear Simon) op de nieuwe plaat, in de vorm van Everything Died In Your Heart. "Die twee vormen een tweeluik", aldus de zanger.


"Ik schreef de eerste nadat mijn opa overleed. Kort daarna ging mijn oma en schreef ik de tweede. Ze passen mooi bij elkaar." Het voornaamste thema op Ornaments is in een zekere zin vrijheid en de bewustwording van de maatschappij waarin we leven.

Macbook

"Alle spullen die je om je heen verzamelt in je leven, neem je uiteindelijk toch niet mee. Je Macbook of whatever zijn uiteindelijk niet waardevol meer en we vergeten soms wel eens echt te leven."

De derde langspeler van Moss is wat je zou kunnen noemen een groeiplaat en kan daarom best wel even slikken zijn voor degenen die inhaakten bij de hit, vindt ook de zanger. "Het is een minder makkelijke plaat, maar het is een logische opvolger en echt een stap verder ook", zegt hij.

Radioliedjes

"We zijn geen Go Back To The Zoo die even tien radioliedjes op een plaat zetten. Dat kunnen we waarschijnlijk ook niet.” De heren claimen zich geen zorgen te maken over de toekomst en wat het nieuwe album gaat doen, maar zijn inmiddels wel erg gehecht geraakt aan het succesvolle muzikantenbestaan.Er wordt dan ook al volop nagedacht over de nieuwe liveshow en Kruyning sluit zelfs niet uit dat er weer liedjes van de ‘vergeten’ eerste plaat gespeeld gaan worden. "Het hoeft geen succes te worden, maar ik heb ontzettend genoten van de afgelopen twee jaar."

Samenwerken

"Met gave mensen samenwerken, op de mooiste plekken te spelen, et cetera", aldus de drummer. "Ik zou superblij zijn als we dat gewoon mogen voortzetten." Dorleijn is het daarmee eens en blikt met zijn bandmaat terug op Paaspop.

Dit was het eerste festival waar het publiek luidkeels meezong met de liedjes van Moss. Ondertussen heeft hij een nieuwe doelstelling voor Moss in gedachten. "De zwerver voor de Albert Heijn moet een Moss-liedje spelen. Dat zou een mooi moment zijn."