AMSTERDAM – Op haar derde langspeler La Grande werpt de Amerikaanse singer-songwriter Laura Gibson eindelijk de schroom van zich af. "Ik wilde een heel zelfverzekerd album maken", zegt ze. "Een album zonder spijt."

De goedlachse, ietwat nerveuze Gibson groeide op in het dichtbij de Grote Oceaan gelegen plaatsje Coquille, in de westelijke staat Oregon. Een "geïsoleerde plek" noemt ze het, waar het merendeel van de inwoners van oudsher zijn geld verdiende in de houtindustrie.

Tot een paar jaar geleden klonk driemaal daags het fluitje van de houtverwerkingsmolen: om negen, twaalf en ten slotte vijf uur, als de werkdag er weer op zat. Soms had Gibson het gevoel dat de tijd er stil stond. "Dat komt omdat iedereen min of meer hetzelfde trage levensritme heeft."

"Trends komen pas laat door; in zo’n kleine gemeenschap houdt men niet van verandering." In La Grande, het stadje waarnaar Gibson haar derde album vernoemde, is het niet veel anders. "Veel mensen rijden erdoorheen zonder erbij na te denken, maar toch bezit het een vreemde energie."

"Ik weet dat veel bands er zijn gestrand; het is net de Bermudadriehoek." Gibson schreef een liedje over La Grande terwijl ze op reis was. Nog tijdens dezelfde trip legde ze het fundament voor het hele album. Het moest een zelfverzekerde verzameling liedjes worden.

Lang niet vanzelfsprekend voor een van nature verlegen vrouw die pas begon met muziek maken toen ze Coquille verliet om te gaan studeren. Naar wat haar vader, die overleed toen ze jong was, zou hebben gevonden van haar muziekcarrière is het gissen, maar Gibson denkt dat hij hoe dat ook gelukkig zou zijn geweest met haar succes.

Wiskunde

Erg voor de hand lag het echter niet dat ze als muzikant haar brood zou gaan verdienen. Gibsons liefde en talent voor de wetenschap hadden aanvankelijk de overhand. "Ik kreeg een beurs om wiskunde te gaan studeren. Mijn moeder dacht dat ik dokter, wetenschapper of wiskundige zou worden."

"Dus toen ik haar vertelde dat ik niet ging doorstuderen maar tijd wilde vrijmaken voor mijn muziek, was ze wel bezorgd. Tegenwoordig woont ze net als ik in Portland en komt ze regelmatig naar mijn optredens. Ze is voor veel muzikanten in de stad als een moeder."

Fouten

Net zoals haar carrièrekeuze de nodige risico’s met zich meebracht, is ook La Grande niet vrij van gevaren. Het verschil met vorige platen is dat Gibson die gevaren ditmaal omarmde. Als ze al fouten maakt, doet ze dat nu met overgave.

De Amerikaanse geeft lachend toe dat de albumtitel onbedoeld die bravoure weerspiegelt. "Op veel plekken zal nu staan ‘Laura Gibson Le Grande’ of ‘Le Grande Laura Gibson’. Alsof ik mijn album ‘De Grote Laura Gibson’ genoemd heb!"


Laura Gibson - Fire (Live)