LAREN – Zangeres Iris Kroes kan het nog niet bevatten dat ze talentenjacht The Voice Of Holland heeft gewonnen. "Ik besef het nog niet", zegt Iris Kroes tegen NU.nl. "Het is heel erg leuk, heel apart. Ik had dit nooit verwacht."

Ze was dé verrassing van het tweede seizoen van de succesformule The Voice Of Holland. Niet iedereen had verwacht dat "het harpmeisje" in de voetsporen van Ben Saunders zou treden. Hij vertelde Kroes na haar overwinning dat ze er van moet genieten. "Hij zei; ‘Dat komt niet, dat besef. Je moet het lekker over je heen laten komen.’"

De winst van de zangeres uit Drachten was eveneens een victorie voor zanger Marco Borsato, die in The Voice de functie van coach had. "Marco is superenthousiast", laat Kroes weten. "Hij zei dat ik het echt verdiend heb. Ik ben heel trots dat Marco ook na dit traject coaching wil blijven doen."

"Hij vindt het helemaal geweldig", antwoordt Kroes wanneer haar gevraagd wordt of Borsato het succes ook ziet als een overwinning op persoonlijke titel. "Ik hoop ook dat hij The Voice Kids gaat winnen. Hij is een topcoach. Ik heb veel aan hem gehad het afgelopen half jaar."

YouTube

De single van Iris Kroes verkocht aanvankelijk minder goed dan die van Chris Hordijk, tweede in de finale. Het nummer I Can’t Make You Love Me is een cover van Bonnie Raitt. Kroes had een simpele reden dat nummer te kiezen. "Omdat ik dat nummer al op YouTube heb staan en het is heel mooi om te zingen. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt."

Ze weet nog niet exact wat ze wil met haar debuutalbum. "Ik ben zelf bezig met het schrijven van nummers, maar het is nog heel erg in ontwikkeling. Ik ben nog heel jong en moet nog veel dingen leren. We gaan nu kijken hoe mijn talent wat dat betreft is. Misschien is het wel helemaal niks."

Harp

"Er komt sowieso harp op", kan ze alvast verklappen. "Ik denk wel dat er wat afwisseling in komt. Het moet niet een hele harp-cd worden. Het wordt een popplaat, waar hier en daar harp in zit." Ze vindt de harp geen gimmick, maar als een instrument dat haar typeert. "Het is iets dat bij me past en bij me hoort.""Ik denk dat de harp een groot aandeel is geweest is in mijn overwinning", erkent ze. "Ik denk dat als ik tijdens de audities mijn harp niet had meegenomen, ik hier niet had gezeten. Dat weet ik bijna zeker. Dan ben je toch één van de tweehonderd mensen die auditie gaat doen, nu ben ik ‘het meisje met de harp’."

Popster

"Je moet je onderscheiden van de rest. Ik zie er niet uit als het standaard typetje popster. Ik ben heel normaal; Iris uit Drachten. Daarom nam ik mijn harp mee. Het heeft me gebracht waar ik nu ben. Het heeft toch iets typerends, iets aparts, dat Nederland nog niet kent."

"Ik heb liever dat ze me ‘harpmeisje’ noemen dan ‘die ene met die dikke puist op d’r neus’", lacht ze. Klassieke harpmuziek kan Iris Kroes echter helemaal niks mee. "Ik had nooit de ambitie om harpiste te worden, maar ik vond het wel leuk om te doen. Het is wel handig als ik af en toe weer even les krijg."

Cabrio

Daags na de finale van The Voice werd Kroes gehuldigd in haar woonplaats. "Ik werd ’s morgens met een cabrio opgehaald en door heel Drachten gereden, naar het centrum", begint ze. "Toen ik bij de schouwburg aankwam, stonden er 1.500 mensen buiten te juichen en te klappen en weet-ik-wat-allemaal.""Toen kwam ik binnen en daar waren nog eens tweeduizend man. Ik vond het bijzonder dat al die mensen voor mij kwamen. Toen werd ik emotioneel. Ik vond het heel mooi dat mijn grootouders er waren. Dat is heel bijzonder, want ze komen niet zo vaak de deur uit. Ze zaten op de eerste rij, niet wetende dat er tweeduizend man achter zaten."

Posters

Wat Kroes wel enigszins droevig stemt, is dat ze haar bijbaantje bij de lokale Chinees zal moeten opzeggen. "Ik heb er twee maanden niet gewerkt. Daar had ik geen tijd voor." Toch zijn er nog veel dingen die aan haar memoreren in het restaurant. "Er hangen overal posters van mij aan de muur", glundert de Friezin.

Bovendien is er een menu naar de zangeres vernoemd. "Die is vet lekker!", aldus Kroes. "Een collegaatje van mij had dat bedacht. Misschien laten ze het wel op de menukaart staan. Ze hebben de lekkerste saté van Drachten. En ik ben een kritische saté-eter."

Adele

Kroes wordt wel eens ‘de Nederlandse Adele’ genoemd wordt. "Ik ben helemaal fan van Adele", zegt ze trots. "Breng mij naar een concert van haar en ik word helemaal gek. Ik vind haar echt geweldig. Om met haar vergeleken te worden is alleen maar een eer." Toch prefereert ze de term "harpmeisje", omdat het haar authenticiteit benadrukt.De Friezin blijft vooralsnog erg nuchter over haar succes, ook terugkijkend op het circus dat The Voice Of Holland is. "Ik heb zoveel leuke dingen meegemaakt, ik zie het niet als een wedstrijd. Ik ben erin gestapt vanwege het avontuur. Ik zie wel wanneer het schip stopt met varen. Maar het schip vaart nog steeds en gaat nu de grote zee op."