AMSTERDAM – Agua de Annique is verleden tijd. Het kostte zangeres Anneke van Giersbergen vier platen om de naam kwijt te raken. "Je zou kunnen zeggen dat ik nu eindelijk de trossen los gooi en écht soloartiest ben", zegt ze.

De titel van Van Giersbergens nieuwe album kan bijna niet toepasselijker: Everything Is Changing.

Het is het vijfde album dat ze sinds 2007, na haar vertrek bij de in binnen- en buitenland succesvolle rockband The Gathering, maakte (het semi-akoestische Pure Air en livealbum Live In Europe meegerekend).

Het zijn productieve jaren geweest waarin de zangeres het de luisteraar onbedoeld moeilijk maakte. Nadat ze afzwaaide als het gezicht en de stem van The Gathering, ging Van Giersbergen naarstig op zoek naar een nieuwe naam voor haar muzikale projecten.

Ze koos voor Agua de Annique en ging daarmee voorbij aan de mogelijkheid om simpelweg onder haar eigen naam verder te gaan. "Mensen begrepen het niet", erkent ze. "Ze vroegen zich af wat Agua de Annique was. Ik wist het zelf ook niet zo goed."

"Op een gegeven moment dacht ik: maar wacht eens, ik ben eigenlijk solo. Dus maakte ik er Anneke van Giersbergen & Agua de Annique van. Zeker in het buitenland snapten ze er toen helemaal geen reet meer van. Het heeft me uiteindelijk vier platen gekost om die bandnaam kwijt te raken."

Soloartiest

Ondanks de geleidelijk omarming van haar geboortenaam als artiestennaam, vindt Van Gierbergen het ‘best wel een stap’. Aan de bandbezetting verandert weliswaar niets, maar het gevoel is toch anders zonder de toevoeging Agua de Annique. "In retrospectief kun je zeggen dat ik nu eindelijk de trossen los gooi en écht soloartiest ben."

Op Everything Is Changing komt volgens de geboren Brabantse alles samen. "Het is een pittige, uptempo plaat. Poppy en catchy, maar ook diepgravend, romantisch en melancholisch. Ik wilde heel graag dat al die elementen nou een keer op één plaat zouden terugkomen en niet op vier verschillende platen."

Kind

De balans die Van Giersbergen in haar muziek heeft gevonden, lijkt alles te maken te hebben haar ambitie om het gezinsleven – ze heeft een zoontje van 6 – niet te laten lijden onder het artiestenbestaan. "Als je een kind hebt, kun je niet meer zomaar iets doen", vindt ze.

"Dat wil ik ook niet en daarom doe ik alles bewuster dan vroeger: wandelen, muziek maken en schrijven, maar ook de afwas." De tijd die ze niet met haar kind doorbrengt moet goed besteed zijn, is haar overtuiging. "Je kunt wel een uur op Facebook gaan zitten scrollen en jezelf verliezen, maar dat wil ik helemaal niet."

Loslaten

Die houding heeft Van Giersbergen een afgewogen plaat opgeleverd, met ‘vrijheid’ als veelvuldig terugkerend thema. Ze vermoed dat het ‘loslaten van het bandidee’, gesymboliseerd door het laten vallen van de naam Agua de Annique, mede debet is aan het feit dat ze nóg zelfstandiger te werk is gegaan.

Everything Is Changing is Anneke van Giersbergen op haar puurst. "Kijk naar de clip van Feel Alive"|, zegt ze ter illustratie. "Daarin ben ik behalve helemaal alleen, ook nog bloot. Dat had ik vijf jaar geleden niet gedaan."


Anneke van Giersbergen tourt momenteel door Nederland. Bekijk hier de touragenda.