DAKAR - De beroemde zanger Youssou N'Dour mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in zijn vaderland Senegal.

Hij moest 10.000 geldige handtekeningen van aanhangers krijgen, maar heeft dat aantal niet gehaald. Dat heeft het Grondwettelijk Hof in het West-Afrikaanse land vrijdagavond bepaald.

Na de afwijzing van N'Dour braken rellen uit in de hoofdstad Dakar. Aanhangers van de zanger staken autobanden in brand en gooiden stenen naar de politie. Agenten vuurden daarop traangasgranaten af en sloegen de demonstranten met gummiknuppels.

N'Dour is in Nederland vooral bekend van de hit 7 Seconds, die hij in 1994 had met zangeres Neneh Cherry. Bij de verkiezingen op 26 februari wilde de artiest het opnemen tegen de zittende president Abdoulaye Wade (85).

Water

Die geeft geld uit als water, ook al moeten de meeste Senegalezen rondkomen van enkele euro's per dag. Zo liet de president een paar jaar geleden een tientallen meters hoog standbeeld bouwen.

Het Monument van de Afrikaanse Renaissance kostte omgerekend ruim 20 miljoen euro. Kort na de onthulling van het monument besloot Wade ook een presidentieel vliegtuig te kopen voor omgerekend 32 miljoen euro.

Macht

Wade kwam in 2000 aan de macht en werd in 2007 herkozen. In de Senegalese grondwet staat sinds 2008 dat een president maar twee termijnen mag dienen.

Zijn tegenstanders vonden dat hij daarom niet mocht meedoen aan de komende verkiezingen. Wade zelf zei echter dat de limiet pas geldt vanaf de komende verkiezingen. Het Grondwettelijk Hof gaf hem daarin gelijk

Behalve Wade zijn ook drie oud-premiers en een oppositieleider in de race om president te worden.