AMSTERDAM – Fans moesten lang wachten op een album van Gym Class Heroes, maar de band denkt de verwachtingen waar te maken. "The Papercut Chronicles II is een waardig vervolg op ons debuut", zegt een zelfverzekerde Travis McCoy tegen NU.nl.

Het is alweer enige tijd geleden sinds de heren van Gym Class Heroes samen de wijde wereld in gingen met een nieuwe plaat onder de armen. Voor het grote succes van As Cruel As School Children moeten we helemaal terug naar 2006, maar leadzanger Travis McCoy en drummer Matt McGinley maken zich daar geen zorgen over.

"Papercut Chronicles II lag al zo lang in de planning", aldus McCoy. “Nog voor ik besloot een uitstapje te maken als soloartiest was het blauwdruk voor Papercut Chronicles II er al. Mijn soloproject nodigde uit tot speculatie over de toekomst van de groep. Maar de Gym Class Heroes zijn nooit opgehouden met bestaan."

"Voor mij zal deze band altijd bovenaan mijn lijst van prioriteiten staan. In zeker opzicht is Gym Class Heroes de basis. En daar zal ik altijd naar terugkeren." Over het nieuwe album zegt hij het volgende: "Papercut Chronicles II was voor ons een mogelijkheid om de groei van de band te laten horen."

Volwassen

"Tussen onze allereerste plaat en deze is veel gebeurd. We hebben een transformatie meegemaakt, zowel op persoonlijk als muzikaal front. Je zou zelfs kunnen stellen dat we volwassen zijn geworden." Waarop McGinley sarcastisch antwoordt: "Tot op zekere hoogte natuurlijk."

"Ieder bandlid doet wel eens een nevenproject of in sommige gevallen een soloproject. Die ruimte om tijdelijk andere dingen te gaan doen is er altijd al geweest. Het biedt ons de mogelijkheid om andere bands te helpen met hun carrière. Net als Pete Wentz van Fall Out Boy dat ooit voor ons heeft gedaan."

Geleidelijk

Een bewuste keuze, zegt McGinley, om zo een beetje terug te kunnen geven aan anderen. Gym Class Heroes laat zich kenmerken door een eigentijdse mengelmoes aan muzikale invloeden. "De diversiteit aan stijlen is iets dat geleidelijk aan is ontstaan", meent McGinley."Onze basis is hiphop, altijd al geweest, maar de verschillende culturele en muzikale achtergronden binnen de band hebben ertoe geleidt dat een samensmelting van stijlen voor ons de enige gewenste optie was." Volgens McCoy "een groot voordeel". "We kunnen alle kanten op met onze muziek", concludeert hij.

Bastaard

"Gym Class Heroes is een bastaard, waarin een groot aantal elementen uit de moderne popmuziek samen komen. Het stelt ons in staat op het ene moment als openingsact voor iemand als Lil’ Wayne te fungeren, terwijl we op ander willekeurig moment gewoon weer als headliner op een groot rockfestival staan."

"We zijn multi-inzetbaar en dat doen anderen ons niet zo snel na." Voor Travis McCoy was hiphop geen keuze; het was ‘second nature’. "Ik kom uit een muzikaal gezin. Mijn vader is bassist en introduceerde mij aan alles van The Sugarhill Gang tot Phil Collins. En mijn ooms waren één voor één breakdancers of graffitiartiesten."

Stimulans

Voor Matt McGinley ligt de oorsprong ergens anders. "Hiphop kwam er pas op veel latere leeftijd aan te pas. De stimulans om een band te beginnen begon voor mij bij Greenday en Nirvana. Het was Travis die mijn wereld opende voor hiphop."

"Als skater was ik dagelijks blootgesteld aan hiphop, echter drong het nooit tot me door", vervolgt hij. "In de leer bij Travis begon mijn waardering voor de kunstvorm pas echt. Deze uitbouwing van mijn muzikale achtergrond heeft er tevens voor gezorgd dat ik als klassiek getrainde drummer anders ben gaan spelen."

Commercieel

De eerste single afkomstig van het nieuwe album is het aanstekelijke popnummer Stereo Hearts. "Voor sommige fans zal de sound op Stereo Hearts iets te commercieel overkomen", denkt McGinley. "Toch denken wij muzikaal gezien zeer trouw te zijn gebleven aan onze roots.""Adam Levine (frontman Maroon 5, red.) was altijd al iemand waarmee we samen wilden werken. En Stereo Hearts leek het perfecte nummer daarvoor." Gevraagd naar andere artiesten waarmee Travis McCoy een samenwerking zou willen aangaan, krijgen we maar één duidelijk antwoord: "André3000!"

Enigma

"De man is een enigma; iemand die voor mij een zeldzame status heeft bereikt binnen de popmuziek. Hij brengt tegenwoordig niet zoveel meer uit, maar als die dan weer een keer van zich laat horen, door middel van een enkele verse op een willekeurige mixtape, dan is dat vaak meteen weer een herinnering aan het immense talent dat hij bezit."

"Een samenwerking met André3000 zou voor mij iets heel speciaals zijn. De eerste Outkast-plaat Southernplayalisticadillacmuzik is onlosmakelijk verbonden aan mijn muzikale ontwikkeling en mijn jeugd."