AMSTERDAM – Disney staakt per direct met de verkoop van een T-shirt waarop een silhouet van Mickey Mouse is verwerkt in een albumhoes van Joy Division. Dit om juridische problemen te voorkomen.

Dat meldt de Amerikaanse muzieksite Pitchfork.

Voormalig Joy Division-bandlid Peter Hook liet weten aangenaam verrast te zijn door het gebruik van de albumhoes door Disney, maar geen van de bandleden noch hoesontwerper Peter Saville zouden op de hoogte zijn gebracht van dit feit.

"Zodra we er achter kwamen dat het wel eens een probleem zou kunnen worden, hebben we het T-shirt uit de schappen en uit onze online winkel gehaald om de situatie verder te beoordelen", zegt een woordvoerder van Disney in een reactie.

Tekenfilmmuis

Op het T-shirt is een silhouet te zien van Mickey Mouse, gemodelleerd naar het hoesontwerp van Peter Saville voor Joy Divisions debuutalbum Unknown Pleasures uit 1979. Het T-shirt met de geabstraheerde afbeelding van de tekenfilmmuis werd verkocht in de pretparken Disneyland, Disney World en in de webwinkel van Disney.

Joy Division was een vroege postpunkband, die slechts twee officiële studioalbums uitbracht. Het tweede album Closer verscheen in juli 1980, twee maanden nadat zanger Ian Curtis zich van het leven beroofde. In datzelfde jaar formeerden de overgebleven leden de band New Order, dat tot tweemaal toe een hit zou scoren met Blue Monday.