AMSTERDAM - Ruim zeventien jaar na dato krabben de bandleden van The Cranberries zich nog steeds achter de oren. Waarom werd Zombie, een van de hardste nummers die de Ierse band ooit maakte, zo’n enorme hit?

"Eén ding is zeker: Zombie is veel groter geworden dan wij ooit hadden gedacht", aldus zangeres Dolores O’Riordan. Het nummer werd dan wel een wereldhit, maar is bovenal een protestsong.

Onderwerp is de decennialange strijd tussen Noord-Ierse protestanten en katholieken in het algemeen, en de dood van twee jongens na een bomaanslag van de paramilitaire organisatie IRA in het bijzonder.

In september 1994, toen het nummer werd uitgebracht, had The Cranberries al twee bescheiden hits op zijn naam: Linger en Dreams, beide afkomstig van debuutalbum Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993). Met Zombie promoveerden de Ieren zich in één keer tot een band van wereldformaat.

Gitarist Noel Hogan (40) zag het succes niet aankomen. "De nummers waarvan we dachten dat het grote hits zouden worden, werden het niet en de liedjes waar we niks van verwachtten deden het gigantisch goed. Het is zó onvoorspelbaar."

Uitgerekend een van de hardste nummers die The Cranberries ooit maakte, veranderde de levens van de bandleden. Navraag leert dat vooral O’Riordan aanstuurde op een steviger geluid. "Ik hield altijd al van de hardere rockgroepen", vertelt de 40-jarige zangeres. "Misschien heb ik de band soms zelfs iets te veel die hoek in gedreven."

Systeem

"Maar het heeft er wel voor gezorgd dat we de woede die we in ons hadden uit ons systeem konden krijgen." Hogan is er van overtuigd dat Zombie zonder de zware gitaarpartij die het nummer zo kenmerkt, nooit dezelfde impact zou hebben gehad. "Dan had het geschuurd, terwijl de verschillende elementen nu perfect in elkaar vallen."

"Tot Zombie waren veel van onze liedjes een stuk softer. Het nummer representeerde de nieuwe weg die we insloegen en viel daarom erg op tijdens onze liveshows." Wat heet: Zombie was al vóórdat het tweede album No Need To Argue verscheen - in oktober 1994, om precies te zijn - een livefavoriet.

Raadsel

"Ik denk niet dat iemand van ons had verwacht dat het zo’n hit zou worden, ik in ieder geval niet", bekent Hogan. Naar het waarom van het succes is het voor de band nog steeds gissen. O’Riordan: "Het is me een raadsel waarom het ene nummer blijft hangen en het andere niet. Ik heb echt geen idee."

Dat Zombie is ‘blijven hangen’ is een understatement van jewelste: het nummer staat in het collectieve geheugen gegrift. "Het wordt nog steeds veel gedraaid", weet Hogan uit ervaring. "Er gaat geen maand voorbij of ik hoor dat liedje weer ergens op een of ander radiostation."